POJAVILI SE KONKRETNI DOKAZI: Proverite da li će vam brufen pomoći ili naškoditi u borbi protiv korona virusa
Istraživači su rekli da se oko "ibuprofena" kreću "kontradiktorne" informacije, Foto: Profimedia

NOVE STUDIJE

POJAVILI SE KONKRETNI DOKAZI: Proverite da li će vam brufen pomoći ili naškoditi u borbi protiv korona virusa

Istraživači su rekli da se oko "ibuprofena" kreću "kontradiktorne" informacije

Objavljeno:

Putem interneta i među naučnom zajednicom proširile su se tvrdnje da bi sredstvo protiv bolova moglo oslabiti pokušaje imunog sistema da se bori protiv virusa.

Nacionalna zdravstvena služba je čak uklonila savet ljudima da koriste jeftine tablete ako se osećaju loše, a glavni naučni savetnik vlade rekao je da ne bi trebalo da se uzima ibuprofen, rekavši da bi razumno bilo izbegavati njegovo uzimanje. Ali prikaz 13 naučnih studija o efektu protivupalnih lekova, od kojih je ibuprofen jedan, nije našao dokaze za ili protiv njegove upotrebe.

Istraživači su rekli da se oko "ibuprofena" kreću "kontradiktorne" informacije, i da su medicinski dokazi tog prikaza "neuverljivi".

Konfuzija oko upotrebe ibuprofena počela je pre dve nedelje kada je francuski ministar zdravlja Oliver Veran izjavio da protivupalni lekovi poput ibuprofena mogu "pogoršati infekciju". Drugi vodeći lekari su takođe potvrdili tu zabrinutost priznajući da lek bez recepta može oslabiti imunološki sistem i čak usporiti oporavak.

Kao odgovor, NZS je povukla svoj savet ljudima da koriste ibuprofen za samo-lečenje i preporučila paracetamol koji deluje na drugačiji način. Ovaj potez je bio mera predostrožnosti dok su naučnici prikupili više dokaza, a regulatori lekova navode "nedostatak" istraživanja tog područja.

Nova studija objavljena u jednom časopisu, istraživala je kako nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID) utiču na imuni sistem tela.

Pacijenti sa karcinomom i transplantacijom imaju veći rizik od razvoja teških komplikacija COVID-19, posebno ako se koriste lekovi koji zaustavljaju napredak njihovog imunog sistema kako treba. Ako ovi pacijenti zakače smrtonosni novi korona virus, njihovi lekari moraju znati koje lekove treba da im daju kako bi se sprečilo da njihova bolest postane teža.

Tim NZS je uradio istraživanje o nesteroidnim protivupalnim lekovima (NPUL), koji uključuju ibuprofen. Tim je napisao: Od izbijanja nove infekcije COVID-19 šire se različite kontradiktorne informacije u vezi sa potencijalno negativnim efektom lečenja pacijenata sa NPUL-om.

- Naša pretraga nije otkrila nijedan jak dokaz za ili protiv upotrebe ibuprofena za lečenje COVID-19 i sadašnja literatura ne daje konačne dokaze za ili protiv upotrebe NPUL-a u lečenju pacijenata sa COVID-19.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran, kvalifikovani lekar i neurolog, 14. marta tvitom je izrazio veliku zabrinutost zbog anti-inflamacije.

- Uzimanje protivupalnih lekova moglo bi da bude otežavajući faktor infekcije. Ako imate temperaturu, uzmite paracetamol - izjavio je Veran

Nekoliko dana pre toga, u pismu objavljenom u britanskom medicinskom časopisu objavljeno je da ibuprofen može olakšati ulazak novih ćelija u koronavirus, SARS-CoV-2.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.