OVO SU PREPORUKE MEDICINSKOG FAKULTETA! Preparati koje svi imamo kod kuće mogu da posluže za DEZINFEKSCIJU!
Dezinfekcija, ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

OVO SU PREPORUKE MEDICINSKOG FAKULTETA! Preparati koje svi imamo kod kuće mogu da posluže za DEZINFEKSCIJU!

Obavezo pročitajte!

Objavljeno:

Kako bi olakšali građanima izbor preparata za dezinfekciju koji su proteklih nedelja najtraženiji na tržištu, Medicinski fakultet u Banjaluci dao je preporuku kako da neke od njih napravimo sami, ali i koja sredstva su najefikasnija u borbi protiv virusa korona.

U vrhu liste jeste etanol od 70 procenata. Preparat se pravi od devedesetšestopostotnog etanola ( 96 procenata) tako što se 73 mililitara tog etanola pomeša sa 27 mililitara prokuvane ili destilovane vode. Preporučuje se da voda bude hladna, jer će u suprotnom pri mešanju ispariti etanol i dobićemo nižu koncentraciju koja neće biti efikasna za dezinfekciju. Kako ističu, na ovaj način virus se uništava u roku od jednog minuta.

Iako Svetska zdravstvena organizacija daje preporuke da su maramice sa 70 odsto alkohola najefikasnije za dezinfekciju i ruku i površina, ovaj fakultet ipak preporučuje korišćenje običnih papirnih ubrusa natopljenih alkoholom od 70 procenata. Ubruse treba čuvati u kutijama koje su nepropusne. Stručnjaci su izričiti kada je reč o rakiji koju mnogi ovih dana upravo zbog nedostatka alkohola u apotekama koriste za dezinfekciju, piše Politika.

Napominju da rakija nije sredstvo za dezinfekciju površina i ruku, jer sadrži svega 40 do 50 procenata alkohola. Ta koncentracija, upozoravaju, neće dovesti do ubijanja virusa.

Međutim, mogu da posluže i neki od proizvoda koje već imamo u kući.

– Deterdženti za sudove ili za veš, kao i šamponi za kosu veoma su efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer natrijum-lauril-sulfat ovde ostvaruje dezinfekciju, a on je sastojak svih tih proizvoda. Dobri su za dezinfekciju porvšina. Kada odstoje dva do tri minuta, površine treba isprati vodom – ističu stručnjaci.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da je natrijum-hipohlorit (domestos i varikina su među najpoznatijim na tržištu), već u koncentraciji od 0,1 odsto efikasan u uništavanju virusa korona. Medicinski fakultet savetuje da se ova tečnost može pripremiti u odnosu 1:50. Preciznije, to znači da se jedan mililitar, recimo varikine, pomeša sa 50 mililitara vode i onda koristi jednom dnevno za dezinfekciju. Ako se koristi za čišćenje hodnika, stepeništa doza se može povećati za 50 odsto. A to znači da se 30 mililitara varikine, pomeša sa 980 mililitara vode. Pre korišćenja rastvor treba dobro izmešati. Ne treba posebno naglašavati da je potreban oprez pri pravljenju ove mešavine, jer natrijum-hipohlorit tokom isparavanja može da iritira disajne puteve. Zato se preporučuje hladna voda kako bi se smanjilo isparavanje. Kovid 19 se na ovaj način uništava u roku od pet minuta.

Mnogi su ovih dana tražili asepsol u radnjama. Međutim, činjenica jeste da je on najslabiji od svih navedenih preparata za uništavanje ovog virusa. Za dezinfekciju ruku i površina koristi se rastvor od 20 mililitara asepsola i 980 mililitara vode.

Osim tih sredstava, strunjaci ovog fakulteta kao dezificijense za uništavanje ovog virusa pominju još i povidon jod od 10 procenata, izopropanol, natrijum-hlorid i formaldehid. Zaključuju da je istraživanjem dokazano da se srodni virusi, poput sarsa, mersa, kao i korone mogu zadržati na površinama kao što su metal, staklo, plastika do devet dana. Međutim, mogu se uništiti na načine koje stručnjaci preporučuju. Oni su dali i stručne preporuke apotekama kako da pripremaju i neka druga sredstava za dezinfekciju koja ne mogu da prave nestručne osobe.

Oprezno sa pripremom preparata u kući

Medincinski fakultet iz Banjaluke upozarava na oprez prilikom pripreme ovih preparata, što napominje i redakcija „Potrošača“. S obzirom na nestašicu i povećanu potrebu za ovim proizvodima smatrali smo da su ovakve informacije i saveti korisni, ali čitaoce pozivamo da se pridržavaju mera zaštite, da preparate pripremaju samo odrasli i da se strogo drže uputstava (i mera) koje je dao Medicinski fakultet iz Republike Srpske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.