SZO OTKRIVA KONAČNU ISTINU O IBUPROFENU I KORONAVIRUSU: Da li se sme koristiti?
Ilustracija, Foto: Profimedia

zvanične informacije

SZO OTKRIVA KONAČNU ISTINU O IBUPROFENU I KORONAVIRUSU: Da li se sme koristiti?

Na osnovu svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje naučni dokazi koji povezuju upotrebu ibuprofena, sa pogoršanjem simptoma infekcije virusom COVID-19

Objavljeno:

Rekit Benckiser (RB), proizvođač Nurofena, svestan je neprekidnog širenja kontradiktornih informacija, o primeni steroidnih i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19.

Na osnovu svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje naučni dokazi koji povezuju upotrebu ibuprofena, sa pogoršanjem simptoma infekcije virusom COVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je u tvitu, a na osnovu trenutno dostupnih informacija, sledeće:

● Svetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje prestanak upotrebe ibuprofena.

● Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je u komunikaciji sa lekarima koji leče pacijente inficirane virusom COVID-19, i nema saznanja o izveštajima koji pokazuju bilo kakve negativne efekte ibuprofena, osim uobičajenih poznatih neželjenih efekata koji ograničavaju njegovu primenu kod određenih populacija pacijenata.

Izjava Svetske zdravstvene organizacije (WHO) usledila je nakon što je Evropska agencije za lekove (EMA) potvrdila da trenutno ne postoje naučni dokazi o uticaju ibuprofena na pogoršanje simptoma infekcije virusom COVID-19“. Kompletna izjava dostupna je ovde (https://www.ema.europa.eu/en/nevs/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19) i uključuje sledeće argumente:

● Prilikom lečenja povišene telesne temperature ili bola kod infekcije virusom COVID-19, pacijenti i zdravstveni radnici bi trebalo da razmotre sve raspoložive opcije lečenja, uključujući I paracetamol i nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL).

● U skladu sa nacionalnim smernicama EU, pacijenti i zdravstveni radnici mogu nastaviti da koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL), poput ibuprofena, a prema odobrenim informacijama o proizvodu.

● Trenutno nema razloga da pacijenti koji uzimaju ibuprofen prekidaju lečenje, na osnovu svega gore navedenog. Ovo je posebno važno za pacijente koji uzimaju ibuprofen ili druge nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL) za terapiju hroničnih oboljenja.

Bezbednost pacijenata je glavni prioritet. Podsećamo da je Ibuprofen aktivna supstanca sa dobro poznatom upotrebom, koja se bezbedno koristi već više od 30 godina kao lek za snižavanje povišene telesne temperature i ublažavanje bola, kod različitih oboljenja, uključujuči i virusna.

Na osnovu svih dostupnih podataka, trenutno ne postoje naučni dokazi koji povezuju upotrebu ibuprofena, sa pogoršanjem simptoma infekcije virusom COVID-19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.