MOŽETE DA IMATE VISOKU TEMPERATURU I NA NERVNOJ BAZI: Ovako ćete znati da imate KORONU ili ste samo pod STRESOM
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

slušajte svoje telo

MOŽETE DA IMATE VISOKU TEMPERATURU I NA NERVNOJ BAZI: Ovako ćete znati da imate KORONU ili ste samo pod STRESOM

Oka smatra da je ovo stanje dosta učestalo, prema dosadašnjim izveštajima iz kliničke prakse

Objavljeno:

Psihogena temperatura povezuje se sa stresom, a stanje se manifestuje povišenom telesnom temperaturom. Do njega dolazi kada osoba doživi emocionalni ili hronični stres.

"Iako je ovo stanje poznato u literaturi, mali broj lekara ga proučava i leči pacijente sa ovim problemom“ ističe prof. Andrej Romanovski, urednik magazina Temperatura, koji je upravo iz tog razloga pozvao dr. Takakacu Oku, sa univerziteta Kjušu, specijalistu za psihosomatske poremećaje, da za spomenuti magazin napiše osvrt na novija istraživanja vezana za ovu pojavu.

Prema njegovim rečima, "ne postoje epidemiološka istraživanja o psihogenoj temperaturi te stoga veliki broj pacijenata ostaje bez dijagnoze, pa je njihov broj nepoznat".

Oka smatra da je ovo stanje dosta učestalo, prema dosadašnjim izveštajima iz kliničke prakse. On je lično razgovarao sa dosta pacijenta, a među njima se po pomoć najčešće javljaju upravo studenti koji su pod velikim stresom.Doktor napominje kako postoji puno stručnjaka koji sa ovim stanjem nisu niti upoznati.

Povišena telesna temperatura je samo jedan od simptoma koje uzrokuje stres, pacijenti ne žele samo lek protiv temperature već i pomoć oko ostalih simptoma“, ističe Oka.

Danas postoje nekoliko dostupnih tretmana, a slični su kao i za sva stanja povezana sa stresom, no on sam smatra da će se vrlo skoro o ovom stanju znati mnogo više, jer će se sprovesti više potrebnih istraživanja.

Simptomi zaraze koronavirusom

Koliko je za sad poznato, simptomi mogu biti blagi i slični gripu poput blago povišene telesne temperature, ali i:

  • kašlja
  • otežanog disanja
  • bolova u mišićima i
  • umora.

Ipak, ako imate ove simptome, obavezno odmah nazovite svog doktora!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.