OVO MORATE ZNATI O PRANJU RUKU: Otkriveno koja temperatura vode najefikasnije ubija viruse!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

istraživali su

OVO MORATE ZNATI O PRANJU RUKU: Otkriveno koja temperatura vode najefikasnije ubija viruse!

Prema rečima Američkog Centra za kontrolu bolesti CDC , najbolji je način za pranje ruku dobar sapun i čista voda. Temperatura vode, čini se, nije važna

Objavljeno: 17.03.2020. 12:15h
  • 1

Je li vruća voda jedini način da budemo sigurni kako smo očistili sve bakterije, viruse i nečistoće s ruku?

Prema rečima Američkog Centra za kontrolu bolesti CDC , najbolji je način za pranje ruku dobar sapun i čista voda. Temperatura vode, čini se, nije važna.

Stručnjaci se slažu da pranje ruku u vrućoj vodi može samo naštetiti koži. Godinama se verovalo da će topla voda ubiti više štetnih stvari na rukama od hladne te tako smanjiti rizik za širenjem zaraze.

Učestalo pranje ruku u jako toploj vodi će dakle oštetiti kožu pa možete osetiti peckanje, svrbež ili slične iritacije. Zašto? Zato što voda visoke temperature uništava prirodna ulja na koži koja deluju kao barijera od štetnih spoljnih činioca a ako imate kožne probleme, morate je uvek izbegavati.

Studija objavljena u magazinu Food service today se bavila pitanjem koliko je vruća voda potrebna za dobru higijenu. Tom su prilikom na ruke ispitanika stavili E-coli, zloglasnu bakteriju te merili koliko ruka ostaje čista nakon pranja u vrućoj vodi. Na kraju se istraživanja utvrdilo kako nema preterane razlike u pranju vrućom ili hladnom vodom, pa iz tog razloga CDC savetuje da sami odredite temperaturu vode koja vam odgovara – bilo da je hladna ili topla.

Zgodno je spomenuti kako prema ovoj studiji čak 70 posto Amerikanaca veruje kako vruća voda ubija bakterije i viruse.

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem. CDC stoga nudi jasne savete kako se ruke pravilno peru:

Koristite čistu vodu iz slavine i sapun.

Ne zaboravite oprati cele ruke, pa i područja između prstiju te nokta.

Perite ih barem 20 sekundi.

Dobro isperite te obrišite suhim i čistim peškirom.

(Espreso.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media