SAPUN POTPUNO UNIŠTAVA KORONA VIRUS, ALI SAMO AKO GA DRŽITE NA RUKAMA 20 SEKUNDI: Ovo je RAZLOG! (VIDEO)
Sapun uništava koronavirus, Foto: Profimedia

PREPORUKA

SAPUN POTPUNO UNIŠTAVA KORONA VIRUS, ALI SAMO AKO GA DRŽITE NA RUKAMA 20 SEKUNDI: Ovo je RAZLOG! (VIDEO)

Korišćenje sapuna je prioritet

Objavljeno: 15:32h

Dok broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i svetu raste, svi se pitaju koja je najefikasnija zaštita od koronavirusa.

Za rešenje ovog problema ne treba ići dalje od bilo kog kupatila: rešenje je jednostavni, obični, jeftini, efikasni sapun.

Respiratorni virusi, kao koronavirus, virus gripa ili obične prehlade, mogu da se prenose preko neopranih ruku (šaka). Ako je neko bolestan, na njegovim rukama mogu da se zadrže i zalepe tragovi sluzi i virusa u njima. Ako je neko zdrav, njegove ruke su prave lepljive trake za viruse. Ako dođemo u dodir s njima, virusi će se "zalepiti" za naše ruke, i moći da uđu u naše telo kad s tim rukama dodirnemo lice, usta, nos, oči...

Zbog ovoga su naše šake i ruke na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraza (CDC) preporučuje pranje šaka sapunom i vodom kao najbolji način da se ruke očiste. Ali ako sapun i voda nisu dostupni, može pomoći i korišćenje dezinfekcionog sredstva za ruke sa najmanje 60 odsto alkohola.

CDC, dakle, kaže da je sapun prioritet. Pa ipak, prema izveštajima medija, ljudi kupuju i gomilaju dezinfekciona sredstva. Postoje i primeri gde cena ovih sredstava raste. Ona (ako imaju više od 60 odsto alkohola) mogu da budu efikasna u borbi protiv Covid-19, ali treba ih koristiti samo kad nemate sapun. A sapun je mnogo lakše nabaviti.

Mnogi greše kada misle da su dezinfekciona sredstva za ruke bolja i efikasnija od sapuna, ali to jednostavno nije tako: sapuni u svim formama - obični, tečni, mirisni - su najefikasnija moguća sredstva za zaštitu od virusa, i treba da ih koristimo što češće.

Zašto? Zato što, kad operete ruke sa sapunom i vodom, vi ne samo da sperete viruse i pošaljete ih u kanalizaciju, nego uništavate viruse i činite ih bezopasnim.

- Sapun je u odnosu na viruse kao tim za rušenje zgrada, koji ruši zgradu, a zatim odnosi sve cigle od kojih je zgrada bila napravljena - kaže Pali Tordarson, profesor hemije na Univerzitetu Novi južni Vels, koji je postao poznat po viralnoj objavi o sapunu.

On je zatim objasnio i zašto je sapun tako efikasni ubica koronavirusa, i tašto je bitno imati sapun na šakama najmanje 20 sekundi.

Prvo: Šta je to sapun

Sapun, objašnjava Tordarson, je fraza koja se u običnom jeziku koristi za ono što hemičari nazivaju "amfifili". Ovo su molekuli koji imaju dualnu prirodu. Jedan kraj molekula privlači voda, a odbijaju ga masti i proteini. Drugi kraj molekula privlače masti, a odbija voda. (Ako tražite ono što piše na etiketama, najčešći sapun je "natrijum lauret sulfat - deterdžent koji se često meša sa drugim hemikalijama tako da čisti naše ruke i ne oštećuje kožu).

Ova dualna hemijska struktura sapuna ga i čini tako efikasnim.

- Kad kupite obični sapun, on se sastoji od smeše ovih amfifila. A oni to rade - objašnjava Tordarson.

Zamislite šta se dešava kad sipate ulje u vodu: ono se skupi u masu koja pluta.

- To je zato što se masti ne mešaju sa vodom - kaže Tordarson.

Ali kad pomešate sapun s vodom i uljem, ulje će se rastvoriti. U osnovi, ovo se dešava jer sapun privlači mast, preko svog kraja koji privlači mast, ali onda ga ta masnoća rastavi, uz pomoć druge njegove strane, koju privlači voda. Dakle, sapun u suštini okružuje čestice masnoće i odvaja ih.

Na našu sreću, koronavirusi su poput ulja koje se spominje - delići genetskih informacija - enkodiranih pomoću RNK - okruženi omotačem od masti i proteina. Tordarson voli da zove viruse "masnim lopticama nano veličine". A masne loptice su baš ono, bez obzira na veličini, što sapun uništava.

Kako sapun uništava viruse

Sapun "rešava" viruse kao što rešava i problem masnoća u vodi.

- On je kao kalauz, on odvaja stvari na silu - kaže Tordarson.

Jedan kraj molekula vode (onaj koji je privučen od strane masti, a kojeg odbija voda) "usadi" se u omotač virusa, koji je načinjen od masti i proteina. Na sreću, hemijske veze koje drže virus na okupu nisu previše jake, pa je ovo dovoljno da se uništi omotač virusa.

- Vi ovako uništite virus, on se rastvori u vodi i nestane - kaže Tordarson.

Posle toga bezopasni ostaci virusa odlaze u kanalizaciju.

E sad, najvažnija stvar u celoj priči je da je za ovo, da bi se ovo desilo, potrebno najmanje 20 sekundi kontakta sapuna i virusa, i zato ruke (šake) moraju da budu u kontaktu sa sapunom u tom periodu.

Prvo, naša koža je puna nabora, i sapunu treba vremena da prodre u sve sitne nabore i uništi viruse koji se tu kriju. Dalje, sapunu je potrebno nekoliko sekundi da uradi svoj hemijski posao.

- Potrebno je malo vremena da sapun interaguje i dezintegriše virus. 20 sekundi je dovoljno - kaže ovaj naučnik.

Alkohol, glavni sastojak u dezinfekcionim sredstvima, takođe može da uništava viruse. Ova sredstva deluju slično kao sapun, pošto su i molekuli alkohola amfifili. Međutim, potrebna je velika koncentracija alkohola kako bi se dobio ovaj efekat. (Hemikalije koje se zovu kvartarni sastojci amonijaka - glavni sastojak Lysola - takođe ubijaju viruse, ali mogu biti grubi prema koži).

CDC preporučuje dezinfekciono sredstvo koje ima 60 odsto alkohola. Dakle, pazite se maramica koje ne ispunjavaju ovaj standard (ili koje uopšte nemaju alkohol). Dalje, ovo sredstvo jeste efikasno, ali može da izneveri u situacijama koje nisu idealne. Ako su vam ruke znojave kad koristite dezinfekciono sredstvo, znoj može smanjiti njegovu efikasnost. Takođe, ova sredstva ne čiste dovoljno dobro ruke od lepljivih masnoća u koje se virusi "zabadaju".

- Sapun teško da će izneveriti. Nije bitan ni sastav sapuna. Nije vam potreban "antibakterijski sapun" (za koji neki stručnjaci kažu da je beskoristan). I nije vam potreban jak detedžent, dovoljan je običan sapun. Sve dok ovome posvetite dovoljno vremena, bezbedni ste - kaže Tordarson.

Dakle, najbolja odbrana od koronavirusa, kad je reč o dezinfekciji ruku, je običan sapun, i vaših 20 sekundi koje ćete s vremena na vreme da posvetite ovom bitnom zadatku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vox.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.