OVE BELE TAČKICE NA NOKTIMA SU ZNAK OZBILJNE BOLESTI: Evo šta vam se događa u ORGANIZMU
Foto: Profimedia

oprez

OVE BELE TAČKICE NA NOKTIMA SU ZNAK OZBILJNE BOLESTI: Evo šta vam se događa u ORGANIZMU

Važno je otkriti i znati uzrok te preduzeti odgovarajuće mere za njegovo lečenje

Objavljeno: 21:57h

Bele mrlje na noktima (leukonihija) su vrlo česte. Svako ih dobije barem u nekom trenutku svog života.

One mogu ukazivati na nekoliko različitih problema, no sve ih povezuje činjenica da je to način na koji vam vaše telo govori da niste potpuno zdravi. Važno je otkriti i znati uzrok te preduzeti odgovarajuće mere za njegovo lečenje.

Uzroci belih mrlja mogu biti različiti:

S obzirom na to da se tačkice mogu pojaviti i neko vreme nakon udarca, u međuvremenu možete zaboraviti da na udarac.

Neki primeri povreda koje mogu oštetiti koren nokta i uzrokovati bele mrlje su pričepljenje prsta vratima, udarac čekićem po prstu i slične nezgode.

Čest manikir takođe može uzrokovati probleme sa noktima.

Postoje slučajevi kada se bele mrlje pojave, zbog alergijske reakcije na lak za nokte te njegov učvršćivač ili pak odstranjivač.

Nadogradnja noktiju veštačkim, akrilnim noktima takođe može uzrokovati traumu korena nokta.

Nedostatak cinka kod osobe čest je uzrok belih mrlja ili tragova na noktima.

Promena ishrane može pomoći u rešavanju ovog problema.

Neke namirnice kojima možete nadoknaditi manjak cinka su kamenice, pečeni pasulj, jogurt, rakovi, govedina, svinjska lopatica, spanać, orasi i žitarice. Nedostatak proteina

Nedostatak proteina prikazaće se u liku horizontalnih linija koje se protežu preko nokta.

Te su linije poznate kao Muehrckeove linije. S obzirom na to da se ove linije pojavljuju na korenu nokta, one neće jednostavno izrasti s noktima. Kad se nivo proteina vrati u normalu, ove linije nestaju same od sebe. U retkim slučajevima ove linije mogu biti znak bolesti jetre.

Postoji način da sami testirate je li reč o Muehrckeovim linijama ili ne. Samo pritisnite površinu nokta prema dole.

Ako linije nestanu, onda je reč o Muehrckeovim linijama. Manjak kalcijuma Verovatno zbog prisustva kalcijuma u ​​mnogim proizvodima za ojačavanje noktiju, rašireno je mišljenje da bele mrlje na njima uzrokuje upravo njegov manjak. Kako bi lečili nedostatak kalcijuma, jednostavno ubacite više kalcijuma u ​​ishranu; pijte sok od narandže ili bilo koji drugi kalcijumom bogat prehrambeni proizvod.

Gljivična infekcija noktiju Podtip gljivične infekcije koja se obično pojavljuje na nožnim noktima je poznat kao onihomikoza. Postoje i neki drugi poremećaji koji mogu oponašati ovaj poremećaj.

Da bi postavio tačnu dijagnozu, lekar može odrezati komad noktiju na stopalima i pregledati ga pod mikroskopom ili mogu klip nokta posmatrati neko vreme u posebnoj posudi. Za lečenje se preporučuje uzimanje oralnih antifungalnih lekova u kombinaciji sa topicka mastima. Stanje može potrajati do tri meseca.

Uzmite u obzir da mast neće u potpunosti prodreti do površine ispod nokta. Mrlje na noktima kao simptom ozbiljnih bolesti Ako ste zabrinuti zbog mrlja na noktima, posavetujte se sa svojim lekarom, jer one ponekad mogu biti i znak ozbiljnih bolesti. bolesti jetre (hepatitis i ciroza) bolesti bubrega (zatajenje) anemija bolesti srca koilonihija (nokti u obliku kašike) psorijaza ili ekcem upala pluća trovanje arsenom

Kako bi sakrili ove bele tačke, možete koristiti lak za nokte; po mogućnosti svetle nijanse ružičaste ili boje breskve.

Dobro je masirati kožu dlanova i nokte losionima bogatim vitaminom E. Pustite ih da izrastu Strpljenje je od najveće važnosti kada su u pitanju bele mrlje na noktima. S vremenom one često nestanu upravo rastom noktiju. Kada se to dogodi, nokat jednostavno skratite.

Uravnotežite svoju ishranu. Održavanje uravnotežene ishrane je bitno za zdravlje celog tela, a tako i noktiju. Konzumiranje hranu i piće obogaćeno kalcijumom, vitaminom C, cinkom, gvožđem i sulfidima.

S vremenom one često nestanu upravo rastom noktiju. Kada se to dogodi, nokat jednostavno skratite. Uravnotežite svoju ishranu Održavanje uravnotežene ishrane je bitno za zdravlje celog tela, a tako i noktiju. Konzumiranje hranu i piće obogaćeno kalcijumom, vitaminom C, cinkom, gvožđem i sulfidima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ KRENIZDRAVO.RTL.HR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.