ŠTITI MOZAK OD ALCHAJMERA I OSTALIH POREMEĆAJA: Ceo svet je poludeo za ovom UMNOM DIJETOM!
Namirnica / Ilustarcija, Foto: Profimedia

lekovita je

ŠTITI MOZAK OD ALCHAJMERA I OSTALIH POREMEĆAJA: Ceo svet je poludeo za ovom UMNOM DIJETOM!

UMNU ishranu je razvio tim istraživača iz Medicinskog centra Univerziteta u Čikagu

Objavljeno:

Jedan od mnogih prirodnih načina jačanja zdravlja mozga je pravilna ishrana.

A postoji i specifična dijeta koja vam može pomoći da održite mozak – prikladno nazvana “UMNA” dijeta.

UMNU ishranu je razvio tim istraživača iz Medicinskog centra Univerziteta u Čikagu.

To je kombinacija mediteranske i DASH ishrane (dijetetskih pristupa za zaustavljanje hipertenzije) s ciljem borbe protiv demencije i kognitivnog propadanja koji se obično javlja s godinama.

Mediteranska ishrana se usredsređuje na konzumiranje voća, povrća, ribe, maslinovog ulja i crnog vina, dok se “DASH dijeta” usredsređuje i na voće, povrće i c žitarice, ali sa jako malo soli.

Hrana na koju se fokusira “UMNA” dijeta:

Grašak ili mahunarke, bobice, riba, lisnato povrće, orašasto voće, maslinovo ulje, ostalo povrće, perad, vino.

Budući da se “UMNA” ishrana uglavnom temelji na biljkama, unosi se hranjivim materijama koje održavaju zdravlje mozga i sprečavaju kognitivni pad.

“UMNA” ishrana osigurava vitamine E i C koji su antioksidanti koji štite mozak od oštećenja slobodnim radikalima.

Kombinacija ova dva vitamina može sprečiti gubitak pamćenja i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i demencije za 60 posto, pokazala je velika studija objavljena u časopisu Archives of Neurology.

Osim toga, lisnato povrće bogato je vitaminima B6, B12 i folnom kiselinom, koji deluju zajedno u sprečavanju degeneracije mozga i poboljšanju moždanih funkcija. Vitamin K, koji se takođe nalazi u zelenom povrću, takođe pridonosi prevenciji Alzheimerove bolesti.

Bobice, koje se toplo preporučuju u “UMNOJ” ishrani, takođe pružaju snažne blagodati za zdravlje mozga. Prethodne studije pokazale su da bobice, posebno borovnice i jagode, mogu smanjiti gubitak neurona i poboljšati pamćenje.

Ovo je voće bogato flavonoidima, posebno antocijaninom koji deluju protiv dva glavna uzroka Alchajmerove bolesti: oksidacijskog stresa koji izazva oštećenja i upale.

Vitamin B12 i Omega-3 koji se nalaze u ribama takođe pomažu poboljšanju zdravlja mozga. Vitamin B12 sprečava degeneraciju mozga i živaca, koji su povezani s demencijom i Alchajmerovom bolešću. S druge strane, omega-3 masne kiseline, posebno dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) potrebne su za zdravu strukturu mozga i održavanje funkcija mozga.

“UMNA” dijeta takođe ima smernice koje namirnice treba izbegavati. To uključuje maslac, sir, prženu hranu, peciva, crveno meso i slatkiše.

Ova hrana je ili puna šećera ili trans masti, koje su štetne i za um i za telo. Konzumiranje ove hrane povezano je s mnogim bolestima, uključujući Alchajmerovu bolest, rak, dijabetes, pretilost i bolesti srca.

Rezultati su otkrili da su oni koji su sledili “UMNU” dijetu imali 53 posto niži rizik od Alzheimerove bolesti, dok oni koji su sledili mediteransku ishranu pokazali 54 posto smanjeni rizik od Alchajmerove bolesti.

Oni koji su sledili “DASH” dijetu doživeli su 39 posto niži rizik od Alchajmerove bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi Svetski poredak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.