NEMOJTE KORISTITI ŠTAPIĆE ZA UŠI! Postoji jedan detalj na koji niko ne obraća pažnju, a može vam UNIŠTITI ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

oprez!

NEMOJTE KORISTITI ŠTAPIĆE ZA UŠI! Postoji jedan detalj na koji niko ne obraća pažnju, a može vam UNIŠTITI ZDRAVLJE

Vodite računa kako rukujete sa ovom stvarčicom

Objavljeno:

Ukoliko spadate među one ljude koji redovno čiste uši štapićima i ne mogu da zamisle da prestanu s tom navikom, u nastavku teksta predstavljamo vam primer nakon kojeg ćete verovatno prestati na taj način da održavate higijenu ušiju.

Slučaj čoveka, kojem je čišćenje ušiju štapićima izazvalo brojne ozbiljne implikacije, čak i po život opasne infekcije lobanje, desio se 2019. godine kada je sasvim zdrav iznenada kolabirao.

Po prijemu, pacijent je pokazivao znakove zbunjenosti, pospanosti i nedovoljne prisebnosti. Potom je doktorima otkrio da je, tokom nekoliko dana koji su tome prethodili, osećao glavobolju i mučninu, kao i da je imao poteškoće da zapamti imena. Dodatno, požalio se i na povremeni bol i gubitak sluha u levom uvu, tokom perioda od pet godina.

Po dobijenim rezultatima snimaka glave CT skenerom, doktori su u tkivu koje okružuje mozak pacijenta otkrili gnojnu upalu, a izvađeni sadržaj iz uha otkrio je i uzrok infekcije, bakteriju pod nazivom – Pseudomonas aeruginosa.

Medicinski tim je ustanovio da je ova bakterija odgovorna za stanje pacijenta poznatije kao "upala spoljašnjeg uha", tip malignog oboljenja koje zahvata tkivo spoljašnjeg ušnog kanala.

Ipak, ono što je izazvalo zaprepašćenje kod doktora jeste uzrok pojave bakterije u lobanji pacijenta.

Naime, detaljnim pregledom ušnog kanala otkriven je delić pamučne stvari koji je, kako se pretpostavlja, u glavi ovog čoveka stajao godinama.

Međutim, inficiranost spoljašnjeg ušnog kanala stranim telima faktor je rizika za pojavu lakšeg oblika upale uha, poznatijeg kao "plivačko uho", dok pre toga nije dokumentovan kao uzrok oboljenja kakva je maligna upala spoljašnjeg uha.

Srećom za pacijenta, uklanjanje pamučnog stranog tela u kombinaciji s velikim dozama antibiotika kojima je bio podvrgnut nedeljama, doveli su do nestanka neuroloških problema koje je pacijent osećao.

- Po završetku tretmana antibioticima, pacijent se osećao dobro, a prošao je i bez neuroloških posledica i bilo kakvih daljih simptoma vezanih za uho, koje je prethodno osećao. Što je najvažnije, on više ne koristi pamučne štapiće za čišćenje ušiju - objasnili su članovi stručnog tima u svom izveštaju.

I dok je surova lekcija koju je ovaj čovek naučio možda na trenutke bila i komična, medicinski tim skreće pažnju da je njegov slučaj poslednji u nizu dokaza da ljudi ne treba da stavljaju nikakve predmete u svoje uši, čak i kada ti predmeti služe za njihovo čišćenje.

- Upotreba pamučnih štapića za uši već se duže vreme smatra uzrokom brojnih komplikacija koje uključuju povrede, probijanje bubnjića, taloženje ušnog sekreta, infekcije i zadržavanje stranih tela u ušnom kanalu. Prezentovani slučaj dodatno ukazuje na opasnost od korišćenja štapića za uši i na značaj blagovremenog uklanjanja stranih tela koja se nađu u spoljašnjem ušnom kanalu - zaključio je tim stručnjaka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.