AKO IMATE OVE PROMENE NA JEZIKU, ODMAH KOD LEKARA: Možda vam preti JAKO OZBILJNA BOLEST!
Foto: Profimedia

oprez

AKO IMATE OVE PROMENE NA JEZIKU, ODMAH KOD LEKARA: Možda vam preti JAKO OZBILJNA BOLEST!

Ne zanemarujte naizgled bezazlene simptome

Objavljeno:

Jeste li znali da da boja vašeg jezika može puno reći o vašem zdravlju?

Pre nego što znate šta znači bijeli premaz na jeziku, prvo morate znati šta je normalan, zdrav jezik. Ako je sve u redu, boja bi trebala biti ružičasta, bez blijedih ili tamnih područja. Podloga mora biti glatka, bez naslaga ili samo tragova bele boje. Ako se naslage jasno vide, to znači da se nagomilalo previše štetnih materija i da ste pojeli previše mlečnih proizvoda.

Zdrav jezik ne sme biti suv, već blago vlažan. Ponekad beli jezik nakon buđenja može biti znak da imate prehladu ili alergiju, a kada je pokrivena cela površina obično je upala okusnih pupoljaka.

Ovo se stanje obično javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili konzumiranja lekova koji mogu iscrpiti ovaj organ. Bele fleke često ukazuju na gljivičnu infekciju koja se obično javlja nakon uzimanja antibiotika i dijabetesa. Leukoplakija je još jedan uzrok fleka, a javlja se kod onih koji konzumiraju duvan. U tom slučaju trebate kontaktirati svog lekara, jer to može ukazivati na pojavu raka. Uzrok može biti osip poznat kao lichen planus, koji se pojavljuje na drugim delovima tela, pre svega iznad gležnja, podlaktica i zapešća. Lichen planus može biti rezultat duvana, što znači da simptomi nestaju nakon što prestanete pušiti. Bele tragove na jeziku obično nisu opasne i njihovo lečenje nije komplikovano.

Potrebno je imati dobru oralnu higijenu i znati kako se riješiti cigareta. Definitivno je dobra ideja to reći svom lekaru kako bi oni mogli da isključe opasne bolesti i, ako je potrebno, na vreme otići na lečenje. Stanje koje nije problematično i ne zahteva hitnu medicinsku pomoć uključuje lečenje koje će vam pomoći da očistite jezik.

To možete učiniti tako što ćete strugačem nežno strugnuti jezik, a zatim ukloniti toksine i omogućiti drugim organima da rade bolje.

Ne zanemarujte ovih 7 promena jezika:

1. Jezik je crn

Male kvržice na površini jezika - papile - ponekad mogu postati crne zbog nakupljanja bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika može promeniti boju zbog neke hrane, pića, duvana ... To se često dešava zbog loše oralne higijene. Ovo stanje jezika je bezazleno, ali ružno za videti. Međutim, neki antibiotici i drugi lekovi, kao i vode za ispiranje usta, mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se desiti i za dehidriranje organizma ili pijenje previše kafe. Pitajte svog lekara više od deset dana.

2. Jezik je žut;

Kao i kod crnog jezika, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Pored toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suva, odnosno ako telu nedostaje vode, ako se udiše kroz usta (umesto kroz nos), ako je telesna temperatura povišena, previše duvanskog dima prelazi preko jezika, itd. Rešenje je pažljiva oralna higijena, piće više vode, struganje jezika.

3. Ima belu površinu

Ima još razloga. Može biti o dehidraciji. ali i oralna kandidijaza. To je infekcija sluzokože usne šupljine gljivom iz roda Candida, koja najčešće napada ljude nižeg imuniteta. Takođe se zna da se javlja i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Beli jezik se takođe može razviti sa leukoplakijom - stanjem u kojem se razvijaju bele fleke u usnoj šupljini. To su lezije koje ponekad mogu predstavljati pojavu raka, kažu stručnjaci.

4. "Jagode" jezik

To je jezik zbog kojeg okusni pupoljci postaju natečeni i čini se da imaju glatku površinu koja podseća na seme jagode. Stručnjaci upozoravaju da li vam je jezik svetlo crvene boje i imate visoku temperaturu - odmah potražite lekara. Jezik može ličiti na jagode iz više razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 i folne kiseline. To bi takođe mogla biti škrlatna groznica - streptokokna infekcija u kojoj je telesna temperatura povišena, a savet je da bez odlaganja odete lekaru. Postoji i druga bolest kod koje jezik podseća na jagode - bolest kavasaki koja je češća kod dece mlađe od pet godina. To je poremećaj koji karakteriše upala krvnih sudova u celom telu. Ovu bolest prati i groznica, tako da bi trebalo da posetite lekara.

5. Sa braon mrljama

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, obavezno idite na lekarski pregled jer to može biti oblik raka kože - melanom.

6. Pojavile su se izbočine ili bolovi

Ovo su glavni razlozi za kvržice ili bol na bilo kom delu jezika: Dijabetes i anemija mogu izazvati upalu jezika. Pušenje može iritirati jezik i izazvati bol. To je izgaranje vruće hrane ili vas ugrize jezik dok žvaćete. Neke žene dožive paljenje jezika u postmenopauzi (period posle menopauze). Stres može izazvati čireve na jeziku. Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara - obratite se svom lekaru ako bolovi traju duže od dve nedelje. Pukotine ili sitni posekotine na površini jezika mogu izazvati gljivične infekcije.

7. Gubitak osećanja ili trnce

Nedostatak osećaja na jeziku najčešće je posledica oštećenja nervnog sistema. Ovo se može dogoditi nakon nekih operacija kod stomatologa, ali i kod moždanog udara. Tada nastaje gubitak osećaja ili peckanje na jeziku, piše The Earth Child.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata,hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.