OVE PROMENE U USTIMA NE SMETE DA IGNORIŠETE: Ako vam se pojavi OVO, organizam vas upozorava na BOLEST
Ako se herpes ponavlja, posetite doktora, Foto: Profimedia

briga o telu

OVE PROMENE U USTIMA NE SMETE DA IGNORIŠETE: Ako vam se pojavi OVO, organizam vas upozorava na BOLEST

Pranje jezika četkicom može pomoći ali ponekad je potrebna pomoć lekara.

Objavljeno: 13:44h

Ako u ustima imate ranu koja ne prolazi nakon nekoliko nedeljaa, svakako biste trebali da posetite lekara, čak i ako nije bolna.

One bolne rane u ustima najčešće su posledica manje ozbiljnih uzroka pa se može raditi i o aftama ili slučajnom ugrizu za obraz.

Ovo su promene koje se nalaze u ustima, a svakako zahtevaju da se javite lekaru.

Herpes

Radi se o najčešćem problemu u ustima. U pojedinim slučajevima dominiraju unutarnji činioci kao temperatura, prisutnost drugih virusa, tj. činioci koji oslabljuju imunitet. Za neke osobe izlaganje ultraljubičastom zračenju može dovesti do pojave herpesa na usnama. Hladnoća, izloženost stresu, stomatološki zahvati ili alergijske reakcije na hranu, samo su neki od okidača bolesti. Ako se herpes stalno ponavlja, bilo bi pametno posetiti lekara.

Crn i dlakav jezik

Ovo stanje nije bolno i javlja se kad papile na jeziku narastu i na njih se "zalepe" bakterije koje inače žive u našim ustima – iz tog razloga jezik izgleda crn. Uzroci mogu biti razni, upotreba antibiotika, loša oralna higijena, pušenje i ispijanje velikih količina kafe i čaja. Pranje jezika četkicom može pomoći ali ponekad je potrebna pomoć lekara.

Afte

Afte su male ranice u ustima, ne retko bolne, sklone čestom i ponovnom javljanju. Nećete ih pronaći na nepcu i desnima, ali hoćete na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Nisu opasne, ali telo vam javlja da mu nešto ne odgovara. Ako traju duže od dve nedelje , nemojte ignorisati upozorenje te posetite stomatologa ili lekara.

Leukoplakija

U pitanju je iritacija koju mogu uzrokovati oštre ivice zuba, loše postavljene krunice ili plombe te pušenje... Obično se radi o bezbolnoj pojavi, a javlja se u obliku belih mrlja u ustima ili plaka i može se očistiti. Ovo stanje može biti i simptom neke ozbiljne bolesti pa bi bilo dobro posetiti lekara.

Polomljeni zub

Grickanje leda ili tvrdih bombona, izlaganje vrućim i hladnim napicima može dovesti do loma zuba. Ako se radi o malim lomovima, ne morate osetiti bol, ali sve veće od toga sa sobom donosi i bol te moguće trajno oštećenje zuba. Svakako savetujemo da posetite stomatologa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.