AKO VAŠE TELO PROIZVODI OVE ZVUKOVE, ODMAH IDITE KOD LEKARA: Pažljivo pročitajte o čemu se radi!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

ljudsko telo podložno je promenama

AKO VAŠE TELO PROIZVODI OVE ZVUKOVE, ODMAH IDITE KOD LEKARA: Pažljivo pročitajte o čemu se radi!

Ako se krckanje čuje gotovo pri svakom koraku ili pokretu i ako pritom osećate bol, trebalo bi da zakažete pregled

Objavljeno: 17.02.2020. 21:02h
  • 2

Krckanje, zviždanje i drugi zvuci u vašem telu upozoravaju nas da nešto nije u redu i da treba da se javimo lekaru. Predstavljamo vam četiri karakteristična zvuka.

Dobovanje i pulsiranje u ušima – visok krvni pritisak

Ukoliko dobovanje u ušima zvuči kao otkucaji srca, možda imate povišen krvni pritisak. Ukoliko se ne leči, bolest povećava rizik od infarkta i moždang udara.

Zviždanje u ušima – tinitus

Ako čujete zviždanje, zujanje, brujanje, pa čak i šištanje, a da zvuk ne dolazi spolja, možda jer reč o simptomu tinitusa. Ako je zvuk stalno prisutan, ili ako ne možete da zaspite i da se koncentrišete, onda prvo treba da se javite lekaru opšte prakse. On će proveriti da li vam se u ušima nakupio cerumen, pre nego što vas uputi kod ušnog lekara.

Zviždanje pri disanju – zapaljenje pluća, astma

Zviždanje kada udišete i/ili izdišete može da ukaže na slabiju funkciju gornjih disajnih puteva. Lekar će utvrditi da li je reč o infekciji pluća, ili početku astme. Ukoliko se problem javio kod bebe, možda ima bronhitis. Zapaljenje pluća leči se antibioticima i prirodni lekovi tu ne pomažu. Astma se obično leči pomoću inhalatora.

Krckanje u zglobovima – artritis

Ako se krckanje čuje gotovo pri svakom koraku ili pokretu i ako pritom osećate bol, trebalo bi da zakažete pregled. Bol može biti posledica artritisa, čestog oboljenja koje uzrokuje bol i zapaljenje zglobova. Ova bolest nije izlečiva, ali postoje lekovi koji usporavaju napredovanje i bar donekle olakšavaju život.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media