JELA JE DVE KRUŠKE DNEVNO TOKOM 2 NEDELJE: Promene koje je videla na svom telu su je zapanjile!
Uvedite kruške u ishranu, Foto: Profimedia

ukusno voće

JELA JE DVE KRUŠKE DNEVNO TOKOM 2 NEDELJE: Promene koje je videla na svom telu su je zapanjile!

Kruška ima malo kalorija, puno vode i relativno puno dijetnih vlakna

Objavljeno: 12.02.2020. 15:47h
  • 15

Ti slatki mali plodovi u obliku zvona - koje jako dobro poznajemo i volimo - zapravo su snažan dodatak ishrani.

Kruške su prepune antioksidansa, zdravih biljnih spojeva i dijetalnih vlakana koji našim telima daju preko potreban podsticaj. Uz to sadrže i značajne količine potrebnih hranjivih sastojaka poput vitamina C, vitamina K, folata, bakra i kalijuma - i sve to u malo voća.

Zbog nedostatka bolje reči, kruške su zaista superhrana protiv starenja koja može pomoći čak i u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Antioksidans u kruškama, nazvan procijanidin, pokazao je da pomaže pri ukočenosti u srčanom tkivu, olakšavajući srcu da pumpa krv u celo telo.

Ovaj antioksidans je takođe pokazao da snižava LDL (loš) holesterol, istovremeno povećavajući HDL (dobar) holesterol, što znači da snižava rizik od srčanog udara!

Slično tome, pokazalo se da kvercetin, još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, smanjuje upalu te smanjuje činioce rizika od srčanih bolesti poput visokog krvnog pritiska i visokog holesterola. A ako to nije bilo dovoljno, jedenje krušaka takođe može umanjiti rizik od moždanog udara.

foto: Stock

 

U jednom istraživanju u kojem je učestvovalo 20.000 ljudi tokom deset godina zaključilo se da svakih 25 grama voća s belim mesom (poput krušaka) koje se jedu dnevno značajno smanjuje rizik od moždanog udara. To je prilično impresivno.

Premda su slatko voće, kruške su povezane i s manjim rizikom od dijabetesa. Dijetalna vlakna u kruškama pomažu usporavanju probave pa telo ima više vremena za razgradnju viška šećera. To može pomoći u stabilizaciji i snižavanju nivoa šećera u krvi, a time i smanjenju rizika od dijabetesa.

Jedno istraživanje u kojem je posmatrano preko 200.000 ljudi otkrilo je da je jedenje pet ili više obroka voća bogatih antocijanom - poput krušaka - svake nedelje povezano s 23 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Pored toga, istraživanje na životinjama otkrilo je da biljni spojevi, poput antocijana koji se nalaze u oguljenom kruškama, imaju i „anti-dijabetes“ i protuupalni učinak.

Kruška ima malo kalorija, puno vode i relativno puno dijetnih vlakna. Pokazalo se da niskokalorična dijeta bogata hranjivim sastojcima pomaže pri mršavljenju, dok povećana hidratacija pokazuje da doprinosi zdravoj težini. Štaviše, vlakna u kruškama mogu ti pomoći da se osećaš sita i na taj način kruška sprečava prejedanje.

U jednom istraživanju je 40 odraslih osoba jelo dve kruške dnevno i izgubilo je 1,1 centimetara od opsega struka tokom 12 nedelja. Tokom drugog desetonedeljnog istraživanja, žene koje su dodavale tri kruške dnevno u svoju ishranu izgubile su u prosjeku 1,9 kilograma, što je više nego ispitanici koji su u svoju svakodnevnu ishranu dodavali zob. Kruške nisu samo hrana za mršavljenje, već su moćan „anti-ager“ koji ti može pomoći u borbi protiv bolesti.
 

Bonus video:

(Espreso.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media