URADITE OVAJ JEDNOSTAVAN TEST KRVI: Pomoću njega se može otkriti najčešći uzrok slepila
Gubitak vida se može ranije otkriti, Foto: Prodimedia

NA VREME

URADITE OVAJ JEDNOSTAVAN TEST KRVI: Pomoću njega se može otkriti najčešći uzrok slepila

Bolest žute pege koja se obično javlja kod starijih i rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja, mogla bi se ranije otkriti jer se smatra da oboleli imaju više FHR-4 proteina

Objavljeno:

Bolest bi se mogla dijagnostifikovati godinama pre pojave prvih simptoma, objavili su naučnici u časopisu Nature Communications.

Degeneracija makule bolest je središnjeg dela rožnjače, makule ili žute pege, koje se obično javlja kod starijih, a rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja. Prema novim podacima, oboleli imaju više FHR-4 proteina.

To bi moglo biti povezano s ranijim otkrivanjem kada je veća verovatnoća da će lekovi biti učinkovitiji, a moglo bi pomoći i kod otkrivanja novih, boljih lekova.

Koautor studije, profesor Paul Bishop, rekao je da postoje dokazi preuzeti iz studije na 1000 pacijenata koji dokazuju da FHR-4 igra ulogu kod oboljenja. Krvni nalazi mogli bi pokazati razinu proteina FHR-4.

Medicinska istraživanja očiju pokazala su prisustvo proteina 4 vezanog uz faktor H (FHR-4) na žutoj pegi. Kod bolesnika žuta pega prestaje normalno funkcionisati što rezultira simptomima kao što su poteškoće s čitanjem i probleme s prepoznavanjem lica.

Bolest obično utiče na oba oka, ali brzina napredovanja pritom se može razlikovati. Smatra se da je podstaknut starenjem, pušenjem i genetikom.

Ova studija pruža nadu u program za skeniranje koji meri količinu FHR-4 u krvi, piše Daily Mail.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.