Konačno saznajte istinu: Da li mobilni izaziva rak?!

mobilni telefoni i kancer

Konačno saznajte istinu: Da li mobilni izaziva rak?!

Naučnici su prikupljali podatke o rastu korišćenja mobilnih između 1982. i 2013. i usporedili ih sa stopama učestalosti raka mozga
Objavljeno: 21:16h

Rezultati novog istraživanja nisu pokazali nikakvu vezu između upotrebe mobilnih telefona i razvoja raka. Verovali ili ne: Psi mogu da otkriju rak, evo i kako!

Naučnici su prikupljali podatke o rastu korišćenja mobilnih između 1982. i 2013. i usporedili ih sa stopama učestalosti raka mozga. "Nismo pronašli nikakvo povećanje učestalosti raka mozga u skladu s naglim porastom upotrebe mobilnih", rekao je naučnik Kris Majls za časopis "Cancer Epidemiology".
Istina, zabeležen je porast slučeva raka mozga u starsnoj grupi od 70 do 84 godine, ali to se dogodilo pre nego što su mobilni bili u masovnoj upotrebi, a naučnici to pripisuju razvoju dijagnostike i tehnika ranog otkrivanja raka. U istraživanju su analizirani zdravstveni kartoni gotovo 20 hiljada muškaraca i više od 14 hiljada žena. Prvi mobilnii su se u Australiji pojavili 1987. godine.
Vodeći autor ovog istraživanja Simon Čepman naglasio je da su naučnici analizirali podatke tokom dugog vremenskog perioda - čak tri decenije.
Beta
Naučnici napominju da će ipak biti potrebno više od jednog istraživanja kako bi se konačno odgovorilo na pitanje jesu li mobilni telefoni nezdravi. (Espreso.co.rs / Dnevni avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.