SVAKOGA DANA RADIMO NEŠTO ŠTO NAM UŽASNO UGROŽAVA ZDRAVLJE: Zbog ovr navike možete ozbiljno oboleti!
Kičma / Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

SVAKOGA DANA RADIMO NEŠTO ŠTO NAM UŽASNO UGROŽAVA ZDRAVLJE: Zbog ovr navike možete ozbiljno oboleti!

Osobe koje rade od kuće najčešće nemaju adekvatan nameštaj za obavljanje posla u razdoblju od osam do deset sati dnevno

Objavljeno:

Čak i kada koristite skupu stolicu koja drži idealan položaj tela tokom dužeg perioda, ne znači da nećete osetiti bol u leđima. Problemi s kičmom koji nastaju usled dugog sedenja mogu da dovedu do ozbiljnih stanja čije lečenje podrazumeva duže izostajanje s posla. Ipak, postoje korisne navike koje sprečavaju bol u kostima i mišićima usled dugog sedenja.

Prvo i osnovno pravilo je izbegavanje dužih intervala u sedećem položaju. Čak i u slučaju da je menadžment kompanije osigurao udobne stolice, predugo sedenje je siguran put prema bolesti. Stručnjaci savetuju ustajanje svakih sat vremena i pauze u radu koje traju do pet minuta. Ako je nužno obaviti važan poslovni sastanak, najbolje ga je obaviti u hodu. Umesto uobičajene komunikacije e-mailom i porukama, usmeni razgovor ima mnogo jače efekte na posao, ali i na zdravlje zaposlenih.

Osobe koje rade od kuće najčešće nemaju adekvatan nameštaj za obavljanje posla u razdoblju od osam do deset sati dnevno. Mnogi izvršavaju radne zadatke koristeći kuhinjske stolice. Dugo sedenje u ovakvim uslovima je još opasnije za kičmu i mišiće. Rad na fotelji ili kauču često je primamljiv, ali takav položaj tela duže vreme je još opasniji za kičmu.

Pravilno sedenje podrazumeva da leđni oslonac bude pripijen uz kičmu. Prilikom postavljanja visine, nužno je da stopala budu čvrsto naslonjena na pod. Ako olako stavljate ruke ispod butina, onda je stolica postavljena prenisko. Kada ne možete rukama da dosegnete ispod butina, stolica mora da se spusti, piše Guardian.

Ruke se odmaraju na posebnim naslonima koji se koriste prilikom ustajanja.

Ljudski mišići se prilično brzo umaraju, pa su česta ustajanja jedini način kako se prirodno opustiti i odmoriti. Kretanje je osnovni uslov za očuvanje zdravlja tela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.