POSLEDICE ZAGAĐENJA NAJVIŠE OSEĆAJU DECA: Istraživanje pokazalo kako loš vazduh utiče na RAZVOJ MOZGA
Zagađenje ima užasne posledice, Foto: Profimedia

Lekari upozoravaju

POSLEDICE ZAGAĐENJA NAJVIŠE OSEĆAJU DECA: Istraživanje pokazalo kako loš vazduh utiče na RAZVOJ MOZGA

Tanja kora i manje sive moždane mase može upućivati na to da je na raspolaganju manje moždanih ćelija i manje sinaptičkih veza u mozgu, kaže Bekvit.

Objavljeno: 15:31h

Visok nivo izloženosti zagađenju vazduha u ranoj dobi može rezultirati strukturnim promenama mozga, pokazuje novo istraživanje.

Snimci mozga 12-godišnje dece pokazali su smanjenu debljinu moždane kore i smanjeni volumen sive mase kod onih koji su u prvoj godini života živeli na udaljenosti manjoj od 400 metara od velikih saobraćajnica, prema radu objavljenom u medicinskom časopisu PLoS ONE.

"Poruka koja se može izvući jeste da je kvalitet vazduha koji udišemo važan, posebno za našu decu", kaže rukovodilac istraživanja Trevis Bekvit iz dečje bolnice Sinsinnati u Ohaju.

Tanja kora i manje sive moždane mase može upućivati na to da je na raspolaganju manje moždanih ćelija i manje sinaptičkih veza u mozgu, kaže Bekvit.

"To, zauzvrat, može izmeniti ili oštetiti funkciju, zavisno o tome gde je (u mozgu) promena smeštena i gde se događa", dodaje Bekvit.

"Pitanje na koje još nismo odgovorili je znače li ti rezultati da se mozak ne razvija odgovarajuće ili znači da ćelije mozga odumiru zbog izloženosti. Ako se radi o razvojnom problemu, moguće je da se mozak može premrežiti sam i to nadoknaditi. Ako postojeće ćelije odumru, promena funkcije može biti izraženija i moguće trajna."

Čini se da su najpogođenija područja mozga primarni motorni i senzorni korteks, kaže Bekvit.

"Primarni motorni korteks odgovoran je za planiranje naših pokreta i njihovo izvođenje. Primarni senzorni korteks uključen je u taktilna čula, na primer, određivanje kakve su stvari na dodir, čulo temperature ili vibracije kao i identifikaciju predmeta dodirom. Mali mozak, koji je zadužen za mnogo finog podešavanja u kontroli motorike i koji igra ulogu u regulisanju emocija i ponašanja, takođe je uvelik pogođen- kaže Bekvit.

Kako bi detaljnije proučili mogući uticaj zagađenja vazduha koji je posledica gustog soabraćaja, Bekvit i njegov tim napravili snimili su magnetnom rezonancom 135-oro dece koja su učestvovala u većem dugoročnom projektu proučavanja alergija i zagađenja.

Tom osnovnom studijom bile su obuhvaćene porodice sa decom mlađom od šest meseci kako bi se proučili zdravstveni učinci izlaganja zagađenju vazduha u ranom detinjstvu.

Deca su dolazila na preglede u kliniku s 1, 2, 3, 4, 7 i 12 godina, kada su roditelji ispunjavali i upitnike o zdravlju i uslovima života. S 12 godina deci su testirani sposobnost čitanja, mentalno zdravlje, inteligencija i drugi razvojni pokazatelji, a snimljen je i mozak magnetnom rezonancom.

Nivo zagađenja određen je na temelju podataka iz mreže 27 mernih stanica u Sinsinatiju koje prate kvalitet vazduha.

U okviru studije Beckwith i njegov tim uporedili su rezultate dece koja su u prvoj godini života živela u najzagađenijim delovima grada s onima u najmanje zagađenim delovima grada.

Nakon što su uzeli u obzir druge faktore koji su mogli da utiču na razvoj mozga naučnici su utvrdili da su deca izložena najvećim nivoima zagađenja imala tanju moždanu koru u odnosu na onu koja su bila izložena mnogo manjem zagađenju.

Novo otkriće potvrđuje ono što je zapaženo u ranijim istraživanjima, kaže Darby Jack sa univerziteta Kolumbija. On dodaje da su druga istraživanja utvrdila da deca izložena najvećim nivoima zagađenja imaju slabije rezultate na standardizovanim testovima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.