NE VERUJTE U OVE LAŽI KOJE KRUŽE O KORONAVIRUSU: Sve što treba da znate o prenošenju, zaštiti i LEKOVIMA!
Koronavirus izaziva paniku širom sveta, Foto: EPA/BAGUS INDAHONO

mitovi o koronavirusu

NE VERUJTE U OVE LAŽI KOJE KRUŽE O KORONAVIRUSU: Sve što treba da znate o prenošenju, zaštiti i LEKOVIMA!

Do danas ne preporučuje se niti jedan poseban lek koji bi sprečio ili lečio koronavirus.

Objavljeno:

Koronavirus je sve bliže Srbiji.

Zabeleženi su slučajevi u Italiji pa Nemačkoj, sa ukupno 213-oro mrtvih u celom svetu.

Svakako ne bi preporučili da paničite nego da se informišete, a Svetska zdravstvena organizacija objavila je i pojasnila najčešće mitove o korona virusu, od toga mogu li ih širiti ljubimci do lečenja antibiotikom.

Mogu li kućni ljubimci raširiti novi koronavirus?

Trenutno nije zabeležen slučaj da kućni ljubimci kao što su recimo pas i mačka mogu biti zaraženi koronavirusom. Ipak, uvek je dobra ideja prati ruke sapunom i vodom nakon kontakta s ljubimcima. To vas štiti od bakterija kao što su ešerihija koli i i salmonela.

Može li koronavirus zaraziti samo starije ljude ili su i mlađi u opasnosti?

Svi mi možemo biti zaraženi, bez obzira na uzrast. Stariji ljudi su ranjivija grupa samo zato što imaju pređašnje zdravstvene probleme (npr. astma, dijabetes, srčane probleme) jer virus napreduje brže kod onih sa slabijim imunitetom. Svetska zdravstvena organizacija savetuje ljude svih uzrasta da se zašite od virusa, peru ruke i nose maske.

Jesu li antibiotici delotvorni u sprečavanju i lečenju novog koronavirusa?

Ne, antibiotici ne deluju protiv virusa, samo bakterija. Novi koronavirus (2019-nCoV) je virus i, prema tome, antibiotici se ne smeju koristiti kao sredstvo za prevenciju ili lečenje. Međutim, ako ste hospitalizovani zbog koronavirusa, možda ćete dobiti antibiotike jer je moguća bakterijska infekcija.

Postoje li određeni lekovi za sprečavanje ili lečenje novog koronavirusa?

Do danas ne preporučuje se niti jedan poseban lek koji bi sprečio ili lečio koronavirus. Međutim, osobe zaražene virusom trebaju dobiti odgovarajuću negu za ublažavanje i lečenje simptoma, a one s teškom bolešću trebale bi dobiti optimizovanu negu kao potporu. Neki se specifični postupci istražuju i biće testirani kroz klinička ispitivanja. SZO pomaže ubrzanjusvojih istraživačkih i razvnih mogućnosti sa nizom partnera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.