Da li je imate? Ova krvna grupa je najslabija (FOTO)

ERITROCITI, LEUKOCITI I OSTALO

Da li je imate? Ova krvna grupa je najslabija (FOTO)

Ona je najstarija krvana grupacija na svetu, pa je zbog toga i najslabija jer je sklona velikim i čestim mutacijama, kao što je i ona iz koje su nastale sve ostale
Objavljeno:

Svima je poznato da postoje A, B, AB i 0 krvna grupa i da to ima veze sa evolucionim prednošću. Krvne grupe A, B i 0 je otkrio doktor Karl Landstajner u Austriji 1900. godine. Za ovo veliko otkriće Landstajner je nakon skoro 30 godina od otkrića dobio Nobelovu nagadu. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i četvrta krvna grupa AB. Oni su posebni: Samo 15% ljudi ima ovu krvnu grupu! Da li ste među njima? Jedna krvna grupa se razlikuje od druge po antigenima, odnosno omotačima oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji pomažu telu da prepozna koje ćelije pripadaju organizmu.

Ukoliko pacijent sa A krvnom grupom primi transfuziju krvi sa B grupom, antitela u pacijentovom organizmu će da odbiju primljenu krv. Zbog toga život pacijenta može biti u opasnosti. Dva glavna antigena koja okružuju eritrocite nazvani su A i B. Ako je krvna grupa AB, u organizmu se nalaze A i B antitela. Krvna grupa 0 može da primi samo antitela pacijenta sa tom krvnom grupom.
Krvna grupa A je najstarija krvna grupa, dok su ostale nastale mutacijom da bi čovek preživeo razne bolesti. Pet miliona godina kasnije nastala je 0 krvna grupa, a posle i B. Naučnici veruju da se određene bolesti brže vezuju za najstariju grupu, krvnu grupu A, jer nije podlegla mutaciji. Ustanovljeno je da su osobe sa A krvnom grupom manje otporne na malariju nego osobe sa B ili 0 krvnom grupom.
(Espreso.co.rs / Izvor: mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.