OVA TERAPIJA JE LEK PROTIV SVIH OBLIKA RAKA? Naučnici došli do revolucionarnog otrkića!
Foto: Prentscren

zdravlje

OVA TERAPIJA JE LEK PROTIV SVIH OBLIKA RAKA? Naučnici došli do revolucionarnog otrkića!

Terapije ćelijama T već postoje

Objavljeno: 21.01.2020. 20:09h
  • 19

Ćelija T ima posebna svojstva i daje nadu svim obolelima od karcinoma, a najnovija otkrića o njoj objavljena su 20. januara 2020. godine, piše Lepa & Srećna. Stručnjaci tvrde da su revolucionarna.

Autori istraživanja koje se opisuje kao revolucija u lečenju raka su naučnici sa britanskog Univerziteta u Kardifu. Njihov cilj bio je da bolje razumeju kako naš imuni sistem može da napadne karcinom.

Rezultat je upravo ćelija T, za koju se ispostavilo da - u laboratoriji - ubija ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog creva, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

Ova ćelija ima mogućnost da prepoznajte tkiva "na hemijskom nivou", pa je okolno - normalno, zdravo - tkivo ostalo pri ovim ispitivanjima potpuno neoštećeno.

Terapije ćelijama T već postoje, a imunoterapija je sigurno jedna od najperspektivnijih u lečenju karcinoma.

Međutim, do sada je ova terapija bila uspešna samo u ograničenom broju slučajeva. Nije pomagala kod tzv. "čvrstih" karcinoma, već se uglavnom koristila kod raka krvi, poput leukemije.

Sada su istraživači uspeli da otkriju sam mehanizam kako ćelija T radi. Još nije testiran na ljudima, ali istraživači tvrde da mesta za nadu ima mnogo.

Uzorak krvi bi se uzimao od pacijenta obolelog od raka, zatim bi se izvukle ćelije tipa T, a onda genetski modifikovale.

Cilj je da se "reprogramiraju" tako da dobiju receptor za traženje karcinoma.

Zatim bi mogle da se uzgajaju u laboratoriji i to u ogromnim količinama, da bi se, konačno, vratile u telo pacijenta.

Otkriće je veoma uzbudljivo, kažu specijalisti imunologije, ali je neophodno dodatno testirati rezultate. Najvažnija je nada da će biti primenjivi na sve tipove karcinoma.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media