KADA IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, ODMAH SE DESE OVE 3 STVARI: Promene u organizmu će vas ODUVATI!
Beli hleb nije najzdraviji za vas, Foto: Profimedia

LOŠE PO ZDRAVLJE

KADA IZBACITE BELI HLEB IZ ISHRANE, ODMAH SE DESE OVE 3 STVARI: Promene u organizmu će vas ODUVATI!

Ipak, svi znamo, ponekad je teško odoleti. Možda vas ovi razlozi "nateraju" da budete istrajniji u odluci...

Objavljeno:

Svi smo već čuli i zapamtili kako bi trebalo da izbegavamo tri bele opasnosti - šećer, so i brašno!

Ipak, svi znamo, ponekad je teško odoleti. Možda vas ovi razlozi "nateraju" da budete istrajniji u odluci...

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok. Rado ga sami pečemo, od njega pravimo tost, zapečemo ga u pećnici s belim lukom i maslacem ili maslinovim uljem ili od njega pravimo prženice. Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. I, istini na volju, nekad baš prija zagristi tu hrskavu koricu...

Ipak, količina ugljenih hidrata često hleb čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o belom hlebu, onom spravljenim od belog brašna - jedne od tri bele prehrambene opasnosti.

Ako ste ljubitelj belog hleba, evo razloga zbog kojih je poželjno izbacite s jelovnika.

foto: Shutterstock

Izgubićete kilograme izazvane zadržavanjem vode

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane na telu se primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije reč o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u telu. Telo, naime, skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Više nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je beli hleb pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo. To ne znači da iz ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad creva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz svakodnevne ishrane i umesto njega uvedete ritual konzumiranja celovitih žitarica, probava se normalizuje.

Ako to nisu dovoljno dobri razlozi da napokon uradite nešto dobro za svoje zdravlje, onda stvarno...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.