OVI SIMPTOMI SU JASAN POKAZATELJ DA NEKO BOLUJE OD RAKA DOJKE! Sve žene bi treba da znaju OVO!
Ilustracija/Lekari, Foto: Prentscren

zdravlje

OVI SIMPTOMI SU JASAN POKAZATELJ DA NEKO BOLUJE OD RAKA DOJKE! Sve žene bi treba da znaju OVO!

Važno je i da kod kuće stalno proveravate stanje

Objavljeno:

Svi koji primećuju nešto čudno, treba da se pregledaju.

Lekar vrši testove koji mogu uključiti mamografiju, ultrazvuk, biopsiju ili kombinaciju ova tri i određuje da li je to bol kancerogenog porekla.

Važno je i da kod kuće stalno proveravate stanje, ako se slučajno uoči promena odmah se posavetujte sa lekarom.

IZGLED KOŽE SE PROMENIO

Hrapavija površina kože, koja je lisnata i zadebljala može biti znak raka dojke. U nekim slučajevima rak dojke blokira kanale koji se protežu od unutrašnjosti do spolja, uzrokujući promene na površini kože, što može učiniti da koža na grudima izgleda kao kora narandže.

IZGLED BRADAVICA SE PROMENIO

Neke vrste raka dojke izazivaju preokret ili povlačenje bradavice ka unutra. Obično je to zbog toga što izraslina u grudima menja oblik same dojke. U istraživanju koje je nedavno provedeno, 7% žena sa dijagnostikovanim rakom dojke prijavilo je abnormalnost bradavica.

ISCEDAK IZ BRADAVICE

Još jedan abnormalni znak može biti iscedak iz bradavice, koji nije mleko. Iscedak iz bradavice, u većini slučajeva, srećom, nije znak raka, ali se ipak preporučuje hitna poseta lekaru, pogotovo ako imate curenje bez dodirivanja bradavice i ako je iscedak krvav

CRVENILO I OTICANJE

Inflamatorni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom, pošto ćelije raka zatvaraju krvne sudove kroz koje teče limfna tečnost.

Žena po imenu Kler Varner je imala samo jedan simptom - rupicu ispod leve dojke. Sudbina je htela da baš u tom trenutku naiđe u novinama na tekst o raku dojke pa je odlučila da proveri o čemu se radi. Lekari su joj rekli dijagnozu - u pitanju je zaista bio rak. Sa njim se izborila uz pomoć hemioterapije i radioterapije, a njena fotografija na Fejsbuku postala je viralna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.