UKOLIKO SADA PRESTANETE DA JEDETE HLEB, U TELU ĆE VAM SE ODMAH DOGODITI OVIH 8 PROMENA!
Hleb / Ilustarcija, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

UKOLIKO SADA PRESTANETE DA JEDETE HLEB, U TELU ĆE VAM SE ODMAH DOGODITI OVIH 8 PROMENA!

U nastavku vam donosimo posledice koje bi došle nakon što bi potpuno izbacili hleb iz jelovnika

Objavljeno: 16.01.2020. 18:42h
  • 8

Hleb je namirnica koja je važna za naš organizam i utiče na naše zdravlje, ali za one koji pokušavaju da smršaju ili za osobe koje boluju od dijabetesa njegovo konzumiranje može biti kontraproduktivno.

Jeste li pomislili šta bi se dogodilo sa vašim telom kada biste potpuno izbacili ovu namirnicu iz upotrebe?

Bez obzira da li ste izbacili rafinirane žitarice, celovite žitarice ili ugljeno hidrate, učinci mogu da variraju. Od odličnih i potpuno očiglednih, pa do nekih koji i nisu baš tako sjajni.

Gubitak kilograma

Kada smanjimo unos ugljeno hidrata, najpre ćemo primetiti gubitak kilograma. Ali, nismo izgubili masnoću, već težinu vode koja se nakuplja u organizmu.

Kada su ugljeno hidrati u telu u obliku glikogena, svaki gram hrani tri do četiri puta svoje težine u vodi.

Kako smo odustali od ugljeno hidrata, telo je počelo da troši zalihe glikogena, te se gubi velika količina vode.

Osećaj prividnog gripa

Kako bi telo iskoristilo mast kao gorivo, najpre se mora razgraditi na male komadiće koji se nazivaju ketoni. Povišenje ketona uzrokuje zadah, suva usta, umor, slabost, vrtoglavicu, nesanicu i mučninu.

Imamo osećaj kao da nas je uhvatio virus. Telo se polako prilagođava da funkcioniše na ketonima, te prestajemo da se osećamo loše, ali oni telu još uvek nisu omiljeni izvor energije.

Povećana potreba za slatkišima

Prerađeni šećeri podižu vrednosti šećera do velikih razmera da bi se vrednost ubrzo naglo spustila. Na taj način se aktivira centar za zavisnost u mozgu vodeći ka stalnoj žudnji za slatkišima.

Ako konzumiramo hranu bogatu vlaknima nivo šećera možemo da održimo stabilnima i smanjiti potrebu za slatkim.

Srčane bolesti

Rizik od srčanih bolesti može da pada ili raste. Ta velika razlika zavisi od toga koju vrstu žitarica prestajete jesti. Studija objavljena 2014. u PLOS ONE našla je da rafinirani šećeri podižu nivo masnih kiselina u telu koje povećavaju rizik oboljevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tipa II.

S druge strane, celovite žitarice poboljšavaju nivo holesterola i smanjuju rizike pojave srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa II.

Osećaj tromosti

Celovite žitarice su bogate gvožđem, magnezijumom i vitaminom B, koji su svi važni za održavanje nivoa energije, a mnogim ljudima već ionako nedostaje magnezijuma

Osim toga, kako su ugljeno hidrati telu omiljeni izvor energije, nedostatak ugljeno hidrata usporava sve ćelije u telu.

Neredovna probava

Celovite žitarice igraju najvažniju ulogu u tome koliko smo vlakana uneli hranom. Istraživanje u Americi pokazalo je da 92 odsto odraslih hranom ne unosi dovoljno žitarica.

Vlakna pomažu da stabilizujemo vrednost šećera, a smanjuju i rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti. Osim toga, pomažu rad probave i pražnjenja creva.

Razdražljivost

Ugljeno hidrati, celoviti ili rafinirani, povećavaju serotonin u mozgu. Kada prestanemo da jedemo zdrave celovite žitarice i naše raspoloženje se menja.

Niži nivo energije

Smanjenjem ugljeno hidrata opada energija, u telu se smanjuje i nivo pohranjenih ugljeno hidrata pa pada i sposobnost vežbanja, a rezultati treninga su slabiji.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Stil.kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media