KO BI REKAO? Pojedite SAMO tri URME dnevno i TELO će vam reći HVALA! Evo 8 RAZLOGA za TO
Ako želite instant energiju pojedite nekoliko urmi, Foto: Profimedia

odličan savet

KO BI REKAO? Pojedite SAMO tri URME dnevno i TELO će vam reći HVALA! Evo 8 RAZLOGA za TO

Saznajte zbog čega bi urme (datule) trebalo da se često nađu na vašem jelovniku...

Objavljeno: 08:56h

Pored toga što su ukusne, urme sadrže i lekovite materije. U njima ima gvožđa, kalijuma, proteina, vlakana, kalcijuma, vitamina A, B i C. Međutim, s obzirom da sadrže i dosta šećera, preporučuje se umerena konzumacija.

Predstavljamo vam osam odličnih razloga da češće jedete urme:

1. Podižu nivo energije

Ako želite instant energiju pojedite nekoliko urmi. S obzirom da sadrži prirodni šećer, urme će vam vratiti emergiju za tili čas. S obzirom da sadrže kalijum, ovi plodovi vašem organizmu olakšavaju da šećer pretvore u energiju. Dodajte iseckane urme jutarnjem musliju ili šejku i imaćete dovoljno energije za ceo dan. Ako se tokom dana osećate pospano i umorno, urme su odlična užina.

2. Pomažu kod konstipacije

Urme imaju i laksativni efekat i odličan su lek za konstipaciju. Sadrže dosta vlakana koji pozitivno utiču na rad creva. Potopite 8 do 10 urmi bez koštica u vodu i ostavite da prenoći. Ujutro sameljite urme zajedno sa vodom i popijte na prazan stomak.

3. Jačaju krv

Nedostatak gvožđa je najčešći niskog nivoa hemoglobina, čime dolazi do anemije. Gvožđe u urmama će vam pomoći da ojačate krv na prirodan način. Pored toga, vitamin C u urmama će olakšati apsorpciju gvožđa. Preporučuje se da jedete poriciju sušenih urmi uz šolju mleka dva puta na dan.

4. Korisne u trudnoći

Urme sadrže nekoliko hranljivih materija koje su važne za zdravlje trudnica i razvoj bebe.

5. Leče mamurluk

Negativne efekte mamurluka uspešno leče urme. One telu pomažu da se brzo oslobodi toksina koji su se nakupili prekomernim konzumiranjem alkohola. Potopite 4 do 5 urmi u šolju vode na nekoliko sati. Uklonite semenke i zatim sameljite urme s vodom. Pijte vodu s komadićima urme dva puta na dan.

6. Čuvaju zdravlje srca

Urme blagotvorno utiču i na kardiovaskularno zdravlje. Imaju malo natrijuma i visok sadržaj kalijuma, pa se tako reguliše broj otkucaja srca i krvni pritisak održava pod kontrolom. Kalijum smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

7. Pozitivno utiču na rad nervnog sistema

Nekoliko vitamina B u urmama pospešuju funkcionisanje nervnog sistema. Urme sadrže kalijum, blagotvorno utiču na nerve, a tako pružaju i miran san. Bogate su i antioksidansima čime se sprečava štetan uticaj slobodnih radikala.

8. Čuvaju zglobove

Urme karakterišu i antioksidativna i antiupalna svojstva koja smanjuju bolove i upale zglobova. Pored toga, bogate su magnezijumom i kalijumom što utiče na jačanje kostiju i smanjivanje rizika od artritisa. Dva puta dnevno zagrejanim uljem od urminih semenki možete masirati bolna mesta.

BONUS VIDEO:

ČISTIO POD KADA SE STAKLO SRUČILO NA NJEGA! Ovo se dešava jednom u milijardu puta, ali ON NIJE IMAO SREĆE! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.