NAMIRNICU KOJU SVI OBOŽAVAJU NEMOJTE NIKADA DA JEDETE UKOLIKO PIJETE OVE LEKOVE: Može da bude jako ŠTETNO!
Grejpfrut / Ilustarcija, Foto: Filip Plavčić

PAZITE SE!

NAMIRNICU KOJU SVI OBOŽAVAJU NEMOJTE NIKADA DA JEDETE UKOLIKO PIJETE OVE LEKOVE: Može da bude jako ŠTETNO!

Ovo voće sadrži supstancu koja se brže od aktivnih sastojaka leka vezuje za enzime jetre koji su zaduženi za razgradnju leka u organizmu

Objavljeno:

Pravilna kombinacija lekova i hrane veoma je važna. Pojedine namirnice mogu da pojačaju dejstvo medikamenata, dok druge da ga potpuno eliminišu. Zbog toga treba posebno obratiti pažnju šta će se naći na jelovniku dok traje terapija.

Ukoliko se u lečenju nekih infekcija koriste antibiotici iz grupe tetraciklina ne treba koristiti mleko i mlečne proizvode, zato što se aktivne komponente iz leka vežu za mlečne proizvode i izlučuju putem stolice. Na taj način se smanjuje njihova resorpcija u organizmu.

- Uzimanje antibiotika iz grupe tetraciklina sa mlekom smanjuje se njihova terapijska moć. Takođe, kod antibiotika veoma je važno obratiti pažnju da li se piju pre ili posle jela. Obično to lekar naglasi. Neki od antibiotika, kao što je hemomicin, treba uzimati sat pre jela jer hrana smanjuje njegovu resorpciju - objašnjava za “Blic” dr Sonja Vranić, internista u Domu zdravlja “Vizim”.

Dok uzimaju terapiju za snižavanje krvnog pritiska, protiv depresije, psihoza, angine pektoris, povećanog holesterola u krvi, aritmija, epilepsije, karcinoma, pacijentima se ne savetuje da jedu grejpfrut ili piju njegov sok.

Ovo voće sadrži supstancu koja se brže od aktivnih sastojaka leka vezuje za enzime jetre koji su zaduženi za razgradnju leka u organizmu. Pošto se lek ne veže za enzime, povećava mu se koncentracija u krvi i ispoljavaju brojna neželjena dejstva, čak mogu biti i opasna po život.

I u lečenju oboljenja srca i krvnih sudova mora se obratiti pažnja s kojom hranom se kombinuju lekovi.

Važno je znati da kardiopirin ili aspirin protekt, lekovi koji sprečavaju stvaranje tromba u krvnim sudovima uzimaju sat vremena pre jela sa čašom vode. Na taj način se omogućava da lek brže dođe do tankog creva gde se resorbuje. Ukoliko se uzima posle jela lek se zadržava duže u želucu, gubi svoj zaštitni omotač i mogu izazvati oštećenje sluznice ili duodenuma - priča naša sagovornica, uz napomenu da se pre jela uzimaju i lekovi za anginu pektoris kao što su “dilkoran 80”, “lopion”, ali i inhibitori protonske pumpe, kao što su “omeprol”, “kontrolok”.

Pacijenti koji u terapiji koriste neuroleptike moraju izbaciti iz upotrebe napitke sa kofeinom kao što su kafa, čaj, koka-kola, jer oni sprečavaju njihovo dejstvo. Takođe masna hrana usporava pražnjenje želuca, pa samim tim smanjuje se resorpcija generalno svih lekova.

Ukoliko lekar i farmaceut propuste da vam daju savete kako se lek pije pre ili posle jela, koju hranu treba izbegavati a koja je poželjna da se nađe na jelovniku, ovi odgovori mogu se naći u uputstvu koje se dobija uz svaki lek. Samo pravilna upotreba leka je put ka brzom ozdravljenju.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.