ŠTITNA ŽLEZDA MOŽE DA VAM OTKAŽE U SVAKOM TRENUTKU! Ukoliko vam se pojave ovi SIMPTOMI, hitno idite kod DOKTORA
Štitna žlezda / Ilustarcija, Foto: Printscreen

obratite pažnju

ŠTITNA ŽLEZDA MOŽE DA VAM OTKAŽE U SVAKOM TRENUTKU! Ukoliko vam se pojave ovi SIMPTOMI, hitno idite kod DOKTORA

Štitna žlezda se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji regulišu, između ostalog, telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca

Objavljeno:

Štitnjača, žlezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan uticaj na brojne telesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štinjače, prema nekim procenama, viši su od 30 posto.

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji regulišu , između ostalog, telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše. Što može uzrokovati loš rad štitnjače? Krivci mogu da budu genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih stvari, toksini u okolišu, ali stručnjaci još nisu u potpunosti sigurni.

Obratite pažnju na ove simptome:

Iscrpljeni ste

Osećaj iscrpljenosti može biti povezan sa brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štinjače. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste celu noć kvalitetno spavali, to bi moglo da znači da vam štitnjača ne radi dovoljno dobro.

Osećate se bezvoljno

Osećaj tuge i bezvoljnosti može da bude povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štinjače može imati uticaj na količinu ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

Teskoba i ‘čudan osećaj’ može da bude povezan s hipertireozom, kada štitnjača proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može da bude u petoj brzini. Ako ne možete da se opustite, štitnjača bi mogla biti u ‘hiper’ modu.

Apetit i ukus hrane su se promenili

Povećani apetit može da bude znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štinjače možete osećati gladno.

Usporena štinjača, s druge strane, može se poigrati s ukusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste

To može da bude uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu da budu na udaru lošeg rada štitnjače. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i ‘rupe’ u sećanju. Žene to često krivo pripisuju menopauzi.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osećate u prsima ili kada dodirnete pulsne tačke u grlu ili vratu. Lupanje srca može da bude znak hipertireoze.

Suva koža

Suva koža koja se ljušti može da bude znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suva. Takođe, nokti postanu krhki i neravni.

Rad creva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona što će izazvati usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze.

S druge strane, preterana proizvodnja hormona štitnjače može uzrokovati proliv ili češću stolicu.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osećate u prsima ili kada dodirnete pulsne tačke u grlu ili vratu. Lupanje srca može da bude znak hipertireoze.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže menstruacije s jačim bolovima mogu da budu znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dve menstruacije.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao da bude znak hipotireoze. Tokom vremena, premalo hormona štitnjače može oštetiti živce koji iz mozga i leđne moždine šalju signale kroz telo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Visok krvni pritisak

Povišen krvni pritisak može da bude znak poremećaja štitnjače, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik imati visok krvni pritisak. Jedna teorija je da niske količine hormona štitnjače usporavaju otkucaje srca.

Poremećeno reguliranje telesne temperature

Osećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sistema uzrokovan usporenim radom štitnjače znači da su ćelije potrošile manje energije. Manje energije znači manje topline.

S druge strane, preterana aktivnost štitnjače tera ćelije da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad vruće i preterano se znoje.

Bonus video

(Espreso.co.rs/ Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.