OVO JE NAJVEĆI RAZLOG ZAŠTO NE MOŽETE DA ZATRUDNITE: Nije nepolodnost, već navika koju VEĆINA ŽENA RADI!
Ilustracija, Foto: Stock

kORISNO!

OVO JE NAJVEĆI RAZLOG ZAŠTO NE MOŽETE DA ZATRUDNITE: Nije nepolodnost, već navika koju VEĆINA ŽENA RADI!

Poteškoće oko začeća danas nisu tako stran pojam..

Objavljeno: 14.01.2020. 17:57h
  • 2

Brojni parovi imaju problema s procesom začeća, a ovo su neki od razloga zašto dolazi do nemogućnosti začeća.

1. ISCRPLJENOST I STRES

Stres je u današnje vreme gotovo nemoguće potpuno izbaciti iz života i jako je teško izbeći situacije koje ga stvaraju. Nazivaju ga i tihim ubicom današnjice, a život uz njega postaje iscrpljujuća trka. No, uprkos tome, ipak postoje razni načini pomoću kojih se možemo uspešno izboriti protiv stresa.

Masaže, bilo kakve opuštajuće aktivnosti i meditacije mogu pomoći da se nosite sa teškim životnim situacijama koje vas muče. Previše posla i aktivnosti treba izregulirati koliko je god više moguće i pronaći način opuštanja koji vam se najviše sviđa. Kada hormonalni sastav bude usklađen, onda će i reproduktivno zdravlje biti bolje.

2. NEZDRAVA ISHRANA

Vaša ishrana treba biti potpuno uravnotežena, a vaše štetne životne navike poput pušenja, alkohola, preskakanja doručka ili previše namirnica koje štete organizmu, mogu dovesti do toga da ne možete zatrudnjeti. Pripazite koliko ugljenohidrata i/ili šećera unosite u vaš organizam.

Ako je to više od preporučenog, to bi mogla biti jedna od glavnih prepreka. Vaša telesna težina takođe bi trebala biti u skladu s preporučenom jer gojaznost ili neuhranjenost mogu biti takođe faktori neplodnosti. Takođe i nagli gubitak težine može uzrokovati nedostatak ovulacije i neplodnost.

3. NEDOSTATAK FIZIČKE AKTIVNOSTI

U želji da svoj organizam dovedete do savršenstva, ponekad i preterano  vežbanje može uzrokovati nemogućnost zanošenja. Ako se telo previše iscrpljuje, a premalo odmara, čak i u najboljim namerama možete naštetiti procesu začeća. Pokušajte pronaći dobar balans između potpune neaktivnosti i preteranog vežbanja i birajte one aktivnosti koje vas ispunjavaju i zbog kojih se osećate dobro u vlastitoj koži, piše žena.hr.

Ako ste gojazni, nemojte se orijentisati na što brže skidanje neželjenih kilograma, nego potražite pomoć ličnog trenera i prilagodite svoje ciljeve svojim mogućnostima. Dajte sebi dovoljno vremena za postizanje željene kilaže. Ako je vaš problem nedostatak kilograma, nutricionisti i fitness stručnjaci mogu vam doista pomoći svojim savetima.

4. ORALNA HIGIJENA

Za plodnost je važno zdravlje desni. Educirajte se na vrijeme i posetite svog zubara kako biste zajedno pronašli idealno rešenje za vaše parodontalne probleme. Oralna higijena je svakako prava preventiva ako imate nameru zatrudneti, a takođe ima uticaja i na trudnoću jer se za vreme iste, količina hormona povećava, a njihova oscilacija može uzrokovati na zdravlje vaše bebe.

5. MUŠKARAC

Vrlo je važno da se fokus s nemogućnosti začeća skloni isključivo i samo sa žene i prenese i na muškarca. Vrlo je važno biti svjestan da brojni faktori utiču na reproduktivno, ali i opšte zdravlje, te se preporučuje da i vi i vaš partner obavite kompletni sistematski pregled pre nego se bacite na posao, te da postanete svesni kako biste oboje trebali pripaziti na životne navike. Budite jedno drugome podrška, opustite se i usmerite puno više pažnje i ljubavi.

6. OPTEREĆENOST ŽELJOM ZA TRUDNOĆOM

Nemogućnost zanošenja i prevelika želja za istim može stvoriti tzv emocionalni stres koji također utiče na neplodnost. Iako vam možda svi govore da se opustite i pokušate ne razmišljati o tome, vaša podsvest može činiti upravo suprotno.

Ne razmišljajte kako vam prolazi biološki sat, ne razmišljajte o bolestima i preprekama, fokusirajte se na pozitivne i opuštene misli, okružite se ljudima s kojima ćete se puno smejati i manje misliti na moguće probleme.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media