TEST SA JEZIKOM I KAŠIKOM OTKRIVA KAKVO VAM JE ZDRAVLJE: Ako vam se pojavi OVO, hitno posetite lekara!
Proverite kada je vreme za lekara, Foto: Profimedia

sam svoj doktor

TEST SA JEZIKOM I KAŠIKOM OTKRIVA KAKVO VAM JE ZDRAVLJE: Ako vam se pojavi OVO, hitno posetite lekara!

Obraćanje pažnje na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu sprečiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam telo šalje uopšte nisu tako komplikovani

Objavljeno:

Čovek uvek treba biti sam svoj lekar, jer smo mi sami ti koji moramo voditi najviše računa o našem zdravlju.

Obraćanje pažnje na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu sprečiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam telo šalje uopšte nisu tako komplikovani.

Portal Bright Side objavio je jednostavan jednominutni test uz koji možete da proverite svoje zdravlje - preko jezika. Sve što trebate da uradite je da uzmete običnu metalnu kašičicu i da s njom ostrugate celu površinu jezika obilno namočenu pljuvačkom.

Potom kašiku stavite u prozirnu plastičnu vrećicu te je izložite na svetlo - ispod sunca ili stolne svetlosti. Pričekajte minut i pogledajte kašiku.

Ako se pojavio neprijatan miris koji je snažan, to može biti indikator problema sa želucem ili plućima. Sladak miris može upućivati na dijabetes, dok kiseli može ukazivati na probleme s bubrezima.

Ako su se na kašiki pojavile mrlje koje su žućkaste, to može upućivati na probleme u radu štitne žlezde. Ljubičaste mrlje su indikator bronhitisa, loše cirkulacije ili pak visokih nivoa holesterola. Bele mrlje mogu ukazivati na respiratornu infekciju, dok su narandžaste često posledica bolesti bubrega.

Ovih 7 simptoma nikako nemojte da ignorišete:

Crni jezik

Malene kvržice na površini jezika - papile - ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika boju može da se promeni i zbog neke hrane, pića, duhana... Uzrok tome često je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za videti. Međutim, neki antibiotici i drugi lekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kafe. Posavetujte se s lekarom ako to potraje više od deset dana

Žuti jezik

Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suva, odnosno ako telu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umesto kroz nos), ako je telesna temperatura povišena, previše duvanskog dima pređe preko jezika itd. Rešenje je pedantna higijena usne šupljine, pijenje više vode, struganje jezika.

foto: Profimedia

Beli jezik

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji. ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Beli jezik može nastati i kod leukoplakije - stanja u kojem dolazi do stvaranja belih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

Ružičasti jezik

To je jezik kojem ukusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik semenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu - odmah posetite lekara. Jezik može nalikovati jagodi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline. Može se raditi i o šarlahu - streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tela povišena i savet je bez odgađanja otići lekaru. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi - Kawasaki bolest koja je češća kod dece mlađe od pet godina. To je poremećaj kojeg karakteriše upala krvnih žila u celom telu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posetiti lekara.

Smeđe mrlje

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, može biti reč o mrljama uzrokovanih hranom i pićem. No, ako se one ne miču, svakako otiđite na lekarski pregled jer se može raditi o obliku raka kože - melanomu.

Kvržice ili bol

Glavni razlozi nastanka kvržica i boli su dijabetes, anemija, opekotina, hormonalne promene usled menopauze, ali i gljivične infekcije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.