CEO ŽIVOT POGREŠNO PRAVITE VITAMINSKU BOMBU! 1 stvar skoro svi OMANU!
Vitaminska bomba, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA!

CEO ŽIVOT POGREŠNO PRAVITE VITAMINSKU BOMBU! 1 stvar skoro svi OMANU!

Ovo je jedini ispravan način!

Objavljeno:

Kada dođe period prehlada i gripa, svi mi pribegavamo različitim "vitaminskim bombama" ne bismo li ojačali imunitet.

Jedan od najpoznatijih napitaka jeste onaj koji se sprema od sveže cvekle, jabuke i šargarepe. Majke često deci cede ili blendaju ovo voće u koje dodaju ineke citruse, orašaste plodove i med.

- Ono u čemu veliki broj ljudi greši jeste priprema svežih smutija i sokova. Svi znamo za odličnu i najpopularniju kombinaciju cvekle, šargarepe i jabuke. Ali svi je pravimo na pogrešan način. Neophodno je prvo iscediti cveklu. Svi znamo ako ona ima onaj jak i težak miris zemlje. Zato moramo sok da ostavimo da odstoji i da sumpor koji se nalazi u njoj izvetri pa tek onda joj dodavati jabuke, šargarepe ili neke citruse - rekla je nutricionista doktorka Milka Raičević.

Bilo da spremate sok ili rendate mešavinu ovih sastojaka, imajte na umu da cvekla mora malo da odstoji jer će tek onda biti spremna da radi u korist vašeg zdravlja.

Ova mešavina koristi se decenijama. Prvi put počeo je da se upotrebljava unutar tradicionalne kineske medicine u lečenju raka pluća i raznih drugih bolesti.

Jabuka sadrži vitamine A, B grupe, C, E i K, minerale cink, magnezijum, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum i gvožđe. Vrlo je efikasna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala, podstiče mršavljenje i stimuliše probavu. Šargarepa je poznata po vitaminima A, B, C, E i K, a sadrži i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum i selen. Čuva vid, smanjuje rizik od moždanog udara i ima snažno antikancerogeno dejstvo. Cvekla obiluje vitaminima A, C i B, ali i gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Blagotvorno utiče na srce, krvne sudove, jetru i ceo probavni sistem.

Ovaj napitak je veliki prijatelj srca. U soku od šargarepe nalaze se fitonutrijenti koji podstiču zdravlje srca, kao što su alfa i beta-karoten i lutein. Zahvaljujući jabuci, napitak pozitivno deluje na povišen nivo lošeg holesterola u krvi (LDL), reguliše krvni pritisak i štiti srce od raznih bolesti. Cvekla pomaže arterijama da sačuvaju elastičnost i dokazano smanjuje nivo holesterola u krvi.

Ovaj napitak odličan je jer:

podstiče cirkulaciju i jača krv, a štiti i od srčanog udara;

čisti organizam i štiti od infekcija;

pomaže zdravlje kože;

štiti vid;

prirodni je saveznik protiv ženskih tegoba, kao što su menstrualni bolovi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.