UKOLIKO BUDETE 2 PUTA NEDELJNO JELI KISELI KUPUS, DESIĆE VAM SE 1 VELIKA PROMENA U ORGANIZMU!
Kiseli kupus, Foto: Profimedia

SPAS

UKOLIKO BUDETE 2 PUTA NEDELJNO JELI KISELI KUPUS, DESIĆE VAM SE 1 VELIKA PROMENA U ORGANIZMU!

Kiseli kupus od davnina važi za veoma zdravu namirnicu!

Objavljeno:

Veoma je dobar za crevnu floru, blagodat za probavu, a prozvano je i antistresnim povrćem. Rasol od kiselog kupusa jedan je od najboljih ublaživača mamurluka i prirodno pročišćavajuće sredstvo za naš organizam.

Idealan za skidanje kilograma

Kiseli kupus je u našim krajevima tradicionalna domaća hrana u hladnim danima. Tada je posebno koristan i zbog vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prehlada i virusa, a popravlja i raspoloženje. Pomorac Džejms Kuk navodno je s kiselim kupusom oplovio svet i lečio posadu broda od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, a u Kini su ga preporučivali za večno zdravlje.

Kiseli kupus je prava riznica visokovrednih hranjivih i lekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima. Osim vitamina C, sadrži vitamine A, K i B-skupa, a od minerala ima gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, natrijuma, sadrži belančevine i dosta vlakana. Sadrži i vrlo redak vitamin U, koji pomaže u terapiji gastritisa i čira na želucu.

Kiseli kupus je jedna je od osnovnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi izbor za svakoga ko želi izgubiti neki kilogram ili očuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija. U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, lečenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, pospešuje izlučivanje štetnih elemenata iz organizma, blagotvorno deluje na funkcionisanje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol.

Leči glavobolju

Osim toga, kiselo zelje može se koristiti za ublažavanje svraba na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog od lista kiselog kupusa i omotajte ga zavojem ili gazom.

Protiv neprijatnog zadaha iz usta više puta dnevno žvaćite kiseli kupus. Leči i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom. Oblozi od kiselog kupusa ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Živim.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.