NAJZDRAVIJE POVRĆE I VOĆE ZA ZIMSKO DOBA: Neka se nađe na vašem tanjiru u JANUARU i prebrodićete sezonu virusa!
Foto: Filip Plavčić

zdravo i ukusno

NAJZDRAVIJE POVRĆE I VOĆE ZA ZIMSKO DOBA: Neka se nađe na vašem tanjiru u JANUARU i prebrodićete sezonu virusa!

Zašto volimo sezonsku hranu?

Objavljeno:

Menjanje godišnjih doba je odličan način da nas priroda podseti na svoju raznolikost. Na taj način nam pruža jedinstvenu priliku da uživamo u različitim namirnicama u svako doba godine. To je prirodan ciklus koji ne bismo smeli narušavati.

Treba da zapamtite da sve vrste voća i povrća, koje možete kupiti izvan njihove sezone, nisu sezonske, pune su pesticida i hemikalija, preskupe su i nisu ukusne.

Prednosti za zdravlje

Sezonska hrana je hrana koja je na vrhuncu svoje sezone. Ona je sveža, hranjiva i ukusna. Kada jedete sezonski, jedete raznoliko. Na taj način telu pružate različite vitamine, minerale, enzime, antioksidante i fitohemikalije koje su neophodne za njegovo pravilno funkcionisanje. Konzumacijom sezonske hrane potičete prirodno čišćenje tela, odnosno detoksikaciju.

Najbolje voće

Jabuke

Jabuka pripada grupi najzdravijeg voća na svetu, ali takođe pripada namirnicama s najvećom količinom pesticida. Stoga bi bilo dobro da kupujete organske jabuke. Jabuka sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, a jako dobar izvor vitamina C.

foto: Pritnscreen

Narandže

U ovom razdoblju je narandža najukusnija, najsočnija i najzdravija. Takođe pripada grupi najzdravijih namirnica sveta, a zbog svoje pristupačnosti je i jedna od najčešće konzumiranih namirnica. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

foto: Printscreen/youtube

Grejp

Grejp je čudesno voće odličnih nutritivnih svojstava. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Grejp treba konzumirati pažljivo, naročito ako uzimate lekove, jer može uticati na njihovo delovanje. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C.

Kivi

Tako mali, a tako lekovit, kivi potiče zdravlje celog organizma. Jedan kivi dnevno je sasvim dovoljan da zameni uzimanje multivitamina. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalijuma i bakra, a odličan izvor vitamina C i K.

foto: Profimedia

Ananas

Primamljivog je izgleda, a još primamljivijeg ukusa i mirisa. Ananas je jedna od najzdravijih namirnica u svetu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina, vitamina B6 i bakra. Odličan je izvor vitamina C i mangana. Ananas je jako ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka. No, to ne znači da ga samo tako i treba konzumirati.

foto: Shuterstock

Nar

Prepun je slatkih bobica koje imaju čudesno delovanje na zdravlje celokupnog organizma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K.

foto: Printscreen

Najbolje povrće

foto: Pixabay

Cvekla

Savršen je dodatak zdravoj prehrani. Može podstaći apsorpciju hranjivih tvari i sprečiti nastanak niza medicinskih stanja. Dobar je izvor vitamina C, železa i magnezijuma. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Prokulice

Prokulica je mala, ali nimalo nutritivno beznačajna. Pospešiće zdravlje celog organizma i svakako treba da postane deo vaše svakodnevne prehrane. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, železa, magnezijuma, fosfora i bakra. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Prokulica ima gorkast ukus koji se velikom broju ljudi ne sviđa, naročito deci.

Karfiol

Karfiol je jedna od najzdravijih kupusnjača. Za razliku od ostalih vrsta, izrazito je blagog ukusa, koji odgovara za pripremu raznih jela. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina i magnezijuma. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalijuma i mangana.

foto: Espreso.co.rs

Kupus

Kupus se često konzumira za detoksikaciju celokupnog organizma, koju je potrebno s vremena na vreme raditi. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

foto: Profimedia

Spanać

Spanać, kao i kelj, pripada grupi zelenog lisnatog povrća. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i mangana. Spanać je jedna od najzdravijih namirnica koju možete konzumirati. Pristupačan je, jednostavan za pripremu i ukusan.

(Espreso.co.rs/Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.