KAŠALJ, BOL U PRSIMA... Sve ovo su znaci da možda imate krvni ugrušak
Foto: Shutterstock

oprez

KAŠALJ, BOL U PRSIMA... Sve ovo su znaci da možda imate krvni ugrušak

Krvni ugrušci mogu izazvati duboku trombozu vaših vena ili plućnu emboliju. Zato budite na oprezu i nemojte zanemarivati simptome navedene u tekstu jer bi moglo završiti kobno

Objavljeno:

Većinu vremena krvni ugrušci su korisni. Kad se posečete, krv treba 'zaustaviti' i skupiti na mestu kako bi se zaustavilo krvarenje. Ponekad se ugrušci dogode kada nisu potrebni, a to može stvoriti probleme, posebno ako se formiraju u dubokim venama u blizini vaših mišića.

- Kada se krvni ugrušci formiraju u dubljem sastavu, oni mogu biti bolni i vrlo opasni - kaže Luis Navarro, lekar i osnivač Centra za lečenje vena u New Yorku. Ovakva vrsta ugruška naziva se duboka tromboza vena, ili DVT. DVT-oni su poput prepreka u vašoj krvnoj magistrali jer uzrokuju prometne gužve u vašoj cirkulaciji i sprečavaju protok krvi koji održava vaš sastav u pogonu.

Stvari mogu postati još ozbiljnije ako se DVT odvoji od svog izvornog mesta i otputuje u pluća. Tada nastaje plućna embolija (PE), ugrušak koji sprečava pluća da dobije potreban kiseonik i krv. To može oštetiti i pluća i druge organe, a može završiti i kobno. Neki su ljudi skloniji DVT-u od drugih, pa bi bilo dobro ostati izvan svih mogućnosti rizika. Takođe je pametno znati prepoznati simptome jer ih često možemo predvideti, a brzi tretman je ključan, tvrdi dr. Navarro.

Na ovih 6 znakova morate pripaziti:

Oticanje u jednom od udova

Natečena noga ili ruka jedan je od najčešćih znakova duboke tromboze vena.

- Krvni ugrušci mogu blokirati zdrav protok krvi u nogama, te krv može ostati iza ugruška, što uziskuje oticanje - objašnjava dr. Navarro. Budite sumnjičavi ako vam noga ili ruka brzo natekne, pogotovo ako je popraćeno bolovima.

Bol u nozi ili ruci

Bol kod duboke tromboze vena obično dolazi i u kombinaciji s drugim simptomima poput natečenosti ili crvenila, ali ponekad može biti i samostalna. Bol kod krvnog ugruška lako se može zameniti grčevima u mišićima ili s naprezanjem, zbog čega problem često ostaje nedijagnostikovan. Bol će se pojaviti dok hodate ili kada savijate stopalo prema gore.

Crvenilo na koži

Iako je istina da je modrica vrsta krvnog ugruška, to nije ona vrsta zbog koje morate brinuti. Duboku vensku trombozu ne možete videti golim okom. Možda ćete vodeti promene u obliku modrica, ali verojatnije je da ćete videti samo crvenilo. DVT uzrokuje crvenilo na udu gde se ugrušak dogodio i čini ruku ili nogu toplima na dodir.

Bol u prsima

Zbog boli u prsima možete pomisliti da imate srčani udar, ali to bi mogla biti i plućna embolija.

- I plućna embolija i srčani udar imaju slične simptome - kaže dr. Navarro. Međutim, bol kod plućne embolije je oštra i probada, a najgora je kada duboko udahnete. Bol kod srčanog udara često zrači iz gornjih delova tela poput ramena, čeljusti ili vrata. Najveći je smisao zapravo u vašem disanju, kod plućne embolije se bol neprestano pogoršava sa svakim udahom. U svakom slučaju, lekarska pomoć vam treba odmah, pa pozovite hitnu.

Kratkoća daha ili ubrzani puls

Krvni ugrušak u plućima usporava protok kisika. Kada je kiseonika malo, otkucaji srca se povećavaju kako biste pokušali nadoknaditi nestašicu kiseonika. Osećate li vibriranje u grudima i imate problema s dubokim udisajima, vaše bi vam telo moglo da daje signale da imate plućnu emboliju. Takođe možete osećati slabost ili se čak onesvestiti. Brzo potražite lekarsku pomoć ako imate neki od ovih simptoma.

Neobjašnjiv kašalj

Ne možete prestati kašljati i dovoljno dobro udahnute, imate visoke otkucaje srca ili bol u prsima? To bi mogli biti znakovi plućne embolije. Kašalj je tada suv, a ponekad se može iskašljavati sluz i/ili krv. Ako ste u nedoumici što se tiče simptoma, najbolje je da nazovite svog lekara ili idete pravo na hitnu pomoć, piše Men's Health.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.