SVI SU POLUDELI ZA VERTIKALNOM DIJETOM: Držali su je i glumci iz IGRE PRESTOLA! Neće vas izgladneti
Ilustracija, Foto: Profimedia

dijeta za snagu

SVI SU POLUDELI ZA VERTIKALNOM DIJETOM: Držali su je i glumci iz IGRE PRESTOLA! Neće vas izgladneti

Za popularnost ove kriv je "The Mountain" iz serije "Game of Thrones", ali znate li zapravo šta ona podrazumeva?

Objavljeno:

Dovoljno je da neko poznat "provali" dijetu i da ona dobije hrpu sledbenika širom sveta.

Za popularnost ove kriv je "The Mountain" iz serije "Game of Thrones", ali znate li zapravo šta ona podrazumeva?

Nakon keto dijete, mesne dijete, Pegan dijete, u modu je ušla i vertikalna dijeta, za kojom su naročito poludjeli bodibilderi, sportistii i krofiteri, a možda najpoznatiji fan je Hafþór Björnsson zvani "The Mountain" iz serije "Game of Thrones", piše stranica PureWow.com Što je zapravo vertikalna dijeta? - Vertikalna dijeta nutritivni je okvir temeljen na učinku. Utemeljena je na visoko bioraspoloživim mikronutrijentima koji podržavaju strukturu lako probavljivih makrohranjivih sastojaka, koji se mogu posebno prilagoditi potrebama vašeg tela - kaže osnivač ovog načina ishrane, bodibilder Stan Eferding. Da, zvuči zbunjujuće. Najzad, dijeta se svodi na to da jedete ograničen broj namirnica koje su hranjive i lako probavljive, kako biste ojačali i i mogli vežbati još napornije. Dok dijeta govori o makronutrijentima (proteinima, ugljenim hidratima i mastima), fokus je više na mikronutrijentima (to su vitamini, minerali i antioksidansi).

A zašto je poznata kao vertikalna dijeta? Zamislite obrnuto slovo T. Na dnu (temelj) imate hranjive sastojke - mleko (za one koji ga podnose), povrće poput spanaća i šargarepe, jaja, losos i krompir. Ono što treba primetiti jest da ove namirnice nisu uključene u ishranu da bi dopunile kalorije, već ih treba jesti u malim količinama jer su bogate hranjivim sastojcima. Umesto toga, glavni izvor kalorija dolazi iz vertikalnog dela T-oblika - posebno od crvenog mesa (po mogućnosti odrezak, ali i janjetina, bizon, divljač) i belog pirinča. To znači da povećavate količinu pirinča ("vertikalno") kako dani prolaze.

foto: Shutterstock

Znači, mogu jesti mesa koliko želim? Ne baš. Ne radi se o "velikim količinama", kaže Eferding, već "zadovoljavanju vaših proteinskih potreba biftekom umesto piletinom i ribom", za koje tvrdi da nisu preterano hranjive. Na meniju su i pšenica, integralni pirinač, pasulj i povrće poput karfiola i špargli. Je li ova dijeta zdrava? Ishrana se temelji na namirnicama bogatim hranjivim tvarima i ne eliminiše nijednu veću grupu proizvoda. Eferding također tvrdi da ona nije "ograničavanje ili gladovanje", što je uvek dobro. Detalji ishrane malo su nejasni (što znači da morate kupiti program od 100 USD da biste tačno videli što se nalazi na meniju), a prema Kristin Kirkpatrik, dijetetičarki i savetnici stranice Lose It!, ova dijeta previše je ograničena. - Vertikalna dijeta izgleda kao da sadrži visoku količinu proteina i povrća, ali je zapravo vrlo restriktivna kada su u pitanju namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima, poput integralnog pirinča, pasulja i zeljastog povrća - kaže ona.

Još jedna prevara? Iako se ovaj plan može prilagoditi za povremene postove i sledbenike Paleo dijete, on definitivno nije prilagođen vegetarijancima ili veganima. Naše mišljenje: Manite se vertikalne dijete i pridržavajte se onih lakše održivih planova ishrane, kao što su mediteranske ili protuupalna dijeta. Ipak, život je prekratak da ne bismo popili čašu vina i pojeli malo čokolade, zar ne?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.