Niste se dovoljno naspavali? Ne brinite, posle ovoga - sigurno hoćete! (FOTO) (GIF)

Na mekom jastuku

Niste se dovoljno naspavali? Ne brinite, posle ovoga - sigurno hoćete! (FOTO) (GIF)

Nedostatak sna može izazvati zaista ozbiljne bolesti, a samo ndeklju dana nedovoljnog spavanja može izazvati menjanje DNK sastava i metabolizma
Objavljeno:

Ranija istraživanja sugerišu da nedostatak sna povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a nova studija možda objašnjava zašto - naučnici su otkrili da manjak sna ima loš uticaj na nivo dobrog holesterola u krvi. Ceo svet ga obožava: Napitak od samo 2 sastojka koji topi masnoće (FOTO) Njihova studija objavljena u časopisu ‚‚Scientific Reports", kaže da su do rezultata došli eksperimentalnom i epidemiološkom analizom. Lipoproteini visoke gustoće (HDL kolesterol) odgovorni su za uklanjanje lipoproteina niske gustoće (LDL), odnosno lošeg holesterola iz arterija. LDL holesterol pridonosi aterosklerozi, stvaranju naslaga na arterijama koje povećava rizik od srčanog i moždanog udara, pa je HDL holesterol važan za zaštitu srca.

Za eksperimentalnu studiju angažovali su 21 učesnika koji su pet noći spavali u laboratorijski kontrolisanim uslovima. Za 14 učesnika san je ograničen na četiri sata svake noći, a ostalih sedam spavalo je dovoljno. Tokom studije svima su izvađeni uzorci krvi i analizirani na aktivnost gena i nivo lipoproteina. Kod osoba sa nedostatkom sna otkrivena je smanjena aktivnost u genima odgovornim za regulaciju nivoa holesterola. U epidemiološkoj analizi korišćeni su podaci 2739 osoba iz dvaju ranijih studija koji su, među ostalim, odgovarali na pitanja o tome osećaju li da spavaju dovoljno i takođe su im uzeti uzorci krvi za analizu.
Finski naučnici tvrde da nalazi obe studije sugerišu da već i kratko razdoblje sa nedovoljno sna može imati loš uticaj na zdravlje i da se njima možda objašnjava zašto manjak sna može podstaknuti kardiovaskularne probleme. Eksperimentalna studija potvrdila je da je samo nedelju dana sa manjkom sna dovoljno da se počne menjati telesni metabolizam i imunološki odgovor, rekla je finska naučnica Vilma Aho, dodajući da njen tim dodatnim studijama namerava šire da istražiti tu temu.
(Espreso.co.rs / Izvor: tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.