Kako ove vremenske neprilike utiču na vaše zdravlje? (FOTO) (GIF)

PATITE ZBOG KIŠE I HLADNOĆE

Kako ove vremenske neprilike utiču na vaše zdravlje? (FOTO) (GIF)

Odgovor na pitanje zašto ste češće bolesni zimi leži u tome što se DNK menja sa promenom vremena
Objavljeno: 20:47h

Verovatno ste nekada osetili da vam se nešto čudno dešava u organizmu tokom promena vremena. Znate da se bolje osećate kada je sunčano i toplo i da ste skloniji depresiji zimi. 7 namirnica posle kojih ćete biti još gladniji! (GIF) Ove stvari vam se takođe događaju tokom promena vremena, samo što ih možda niste ni primetili. 1. Spavanje je lepše tokom hladnijeg vremena Za Huffington Post naučnica Natali Dautovič iz britanskog Nacionalnog centra koji proučava spavanje je objasnila da se uvek lakše zaspi i lepše spava ako napolju hladnije. dealna temperatura u spavaćoj sobi je od 15 do 20 stepeni, a razlog tome je da se pre samog spavanja telesna temperatura snižava i tako poručuje mozgu da je vreme za san. Stoga nije iznenađenje da se po vrućinama mnogi muče sa spavanjem jer im smeta više faktora poput znojenja, ali ponekad i lošije vreme može imati negativan efekt, najčešće kada su oluje, grmljavina i munje ometaju san.

2. Ekstremni vremenski uslovi Studija iz 2014. koja je objavljena u ‚‚International Journal of Biometeorology" je dokazala da ljudi koji žive na područjima sa ekstremnim vremenskim uslovima mogu doživeti stres zbog toga. Kao primer su uzeti Florida ili Oklahoma jer su to područja na kojima se mogu stvarati tornada i uragani. Podrazumeva se da je stres veliki kada osobu zadesi takva katastrofa, ali je studija pokazala da se nelagodni osećaj zadržava za to vreme i da narušava kvalitet života. Američki ‚‚National Wildlife Federation" je zaključio kako zbog takvih neprilika čak 200 miliona građana pati od teskobe u iščekivanju onog najgoreg.
3. Nevreme pospešuje alergije Proleće je posebno teško razdoblje za one koji pate od alergija, ali može vas mučiti i kroz sva godišnja doba. Iako se smatra da kiša donosi olakšanje jer na neki način očisti okolinu od polena, alergolog Varner Kar upozorava da su oluje loše za ljude koji pate od alergija budući da vetar podiže i raznosi polen.
4. Sunce zaista može da ulepša dan Studija sprovedena na Univerzitetu Mičingen samo je jedna od mnogih koja je potvrdila da se bolje osećamo ako barem pola sata provedemo na otvorenom tokom lepog vremena. Takođe, neke druge studije su potvrdile da nam jutarnja šetnja na suncu, pre posla, može biti od velike koristi jer ćemo biti dobre volje i lakše ćemo se nositi sa obavezama.
5. Zimski dani nas čine depresivnima Nije čudno što se tokom zime često osećamo pomalo depresivno, posebno ako su studije pokazale da sunce pozitivno utiče na naše raspoloženje. Lošije raspoloženje poznato je kao sezonski afektivni poremećaj. Radi se o vrsti depresije koja se javlja iznova u jesenjem i zimskom periodu, a prolazi u proleće i leto. Uzrok je najvjerojatnije smanjeno izlaganje dnevnoj svetlosti. Tokom zime veći deo vremena provodimo u zatvorenim prostorijama i manje smo izloženi svetlosti. To može dovesti do poremećaja serotonina u metabolizmu što utiče na pojavu simptoma sličnih depresiji. Stručnjaci do neke mere to tolerišu, ali ako je osoba neko vreme neraspoložena i oseća teskobu svakako treba da se javi lekaru. Vrućine mogu biti opasne po život
6. Velike temperature leti Opasnost od sunčanice i ozbiljnijih stanja poput srčanog udara često se povezuju sa visokim temperaturama tokom leta. Zato postoje upozorenja o toplotnom udaru u onim najtoplijim danima. Profesor Brent Solvason sa Univerziteta Stanford upozorava da je pre svega jako važno piti dovoljno tečnosti da bismo izbegli dehidraciju, a važe i sva ostala pravila poput ostanka kod kuće u najkritičnijim satima od 11 do 17 sati.
7. Krvi pritisak je bolji leti Često se leti osećamo opušteno i relaksirano, a osim faktora kao što je godišnji odmor tome pripomaže i nizak krvni pritisak. Nakon rezultata studije doktor Ros D. Fletčer iz Medicinskog centra u Vašingtonu je poručio da zbog toga pacijenti često moraju da uzimaju više doze lekova tokom zime budući da se tokom hladnih meseci krvne žile sužavaju što može prouzrokovati rast krvnog pritiska.
8. Tokom lepog vremena ste inovativniji Naučnici sa univerziteta Mičingen su takođe otkrili da tokom lepog vremena naš mozak radi bolje i budi se kreativnost pa je veća mogućnost da smislimo nešto inovativno. Kako je objasnio naučnik Metju Keler daljim istraživanjem su zaključili da vreme ne utiče samo na naše raspoloženje već na neki način može resetovati i naše misli.
9. Zna se i zašto smo podložniji virozama tokom zime Opsežno istraživanje objavljeno u ‚‚Nature Communications" pokazalo je da smo češće bolesni tokom hladnih meseci jer se naše telo pa čak i DNK menjaju kako se menjaju vremenski uslovi. Takođe, kako smo zimi više u zatvorenim prostorima, veća je šansa da ćemo uhvatiti viruse i razboleti se.
(Espreso.co.rs / Izvor: tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.