PRIMETILI STE PROMENE NA ZUBIMA? Odmah otiđite kod LEKARA, možda ste u VELIKOM PROBLEMU
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Alarmantno?!

PRIMETILI STE PROMENE NA ZUBIMA? Odmah otiđite kod LEKARA, možda ste u VELIKOM PROBLEMU

Od žućkastih mrlja pa do bolnih desni, stručnjaci nam objašnjavaju neke od najčešćih pritužbi zubarima i otkrivaju šta one znače

Objavljeno:

Ne prepuštajte slučaju!

Od žućkastih mrlja pa do bolnih desni, stručnjaci nam objašnjavaju neke od najčešćih pritužbi zubarima i otkrivaju šta one znače.

Oštra zubobolja

Ukoliko osetite iznenadan bol u jednom ili više zuba prilikom zagrižaja, možda imate oštećenu gleđ ili karijes.

Postoje određeni tip bakterija koje šećere unesene ishranom pretvaraju u kiselinu, što uzrokuje oštećenje zuba ili pak pravi šupljine u njima. I kada te rupe postanu dovoljno duboke, javlja se osetljivost i na kraju i karijes.

Ukoliko se bol javlja povremeno i nije ograničen na jedno mestu nemate razloga za brigu. Ali ako je stalno prisutan – znači da se javlja nedelju dana ili duže – trebalo bi da posetite zubara.

Pulsirajući, tupi bol

Pulsirajući bol ne mora značiti ništa ukoliko traje dan ili dva. Ali bol koja traje duže od nedelju dana može biti znak da škrgućete ili stistkate zube. Ukoliko je to slučaj tada bi Vam od pomoći bio noćni okluzivni splint .

Perzistentan bol koji prati otok desni ili žlezda takođe može biti uzrokovan i zubnim apscesom – ili infekcijom korena zuba. Obavezno potražite pomoć Vašeg zubara.

Žuti zubi

Sada nemate čega da se plašite: Mrlje ili žuti zubi skoro nikada nisu znak ozbiljnih dentalnih problema.

Ove mrlje se razvijaju zbog pijenja kafe, čaja, vina ili drugih tamnih tečnosti i onih koje inače prave mrlje. Zubne paste za beljenje, trake ili poseta zubaru će rešiti problem. Takođe bi bilo dobro isprati ili prati zube posle konzumiranja ovih tečnosti.

Ukoliko su mrlje braon boje ili su u vidu traka, pak, ovo može biti posledica uzimanja tetraciklinskih antibiotika koje ste dobili kao dete, pa čak i nekih drugih lekova.To ne znači da su zubi oštećeni, ali Vaš zubar može preduzeti neke estetske korake po pitanju tih mrlja.

Klimav ili iznenadna pojava krivog zuba

Ukoliko Vam se zubi klimaju, postanu krivi ili pak u potpunosti ispadaju, verovatno Vam ne treba zubar da bi Vam rekao da imate veliki problem. Ovo je obično rezultat bolesti periodoncijuma, koja uzrokuje gubitak kosti oko zuba i na vilici.

Ukoliko ne perete pravilno zube (to znači da ih perete dva puta dnevno, čistite ih jednom dnevno koncem i posetite dva puta godišnje zubara), bakterije na Vašim zubima će formirati tanani film koji zovemo plakom.

Nastavite sa takvim lošim navikama higijene zuba i taj plak će se na kraju pretvoriti u kamenac koji se može proširiti sve do desni i na kraju i kostiju u ustima. Posetite zubara odmah ukoliko uočite klimav ili iznenadnu pojavu krivog zuba.

Krvarenje, crvenilo ili oticanje desni

Ovo može biti iritantna propratna pojava trudnoće ili drugih hormonskih promena. Ovo takođe može biti uzrokovano i nakupljanjem bakterija. Ukoliko se tegobe jave na dan ili dva, marljivo pranje zuba i čišćenje koncem reše ove stvari.

Ali ukoliko problem sa desnima opstaje više od nedelju dana, to može biti još jedan od znakova periodontalne bolesti.

Zakažite posetu zubaru što pre u tom slučaju.

Ranice ili preosetljivost usta

Iako su ova stanja bolna, ranice ili osetljivost usta su često posledica preterane konzumacije citrusa, ljute hrane ili praktično vrelih namirnica. Ukoliko bol nestane posle dva do tri dana, verovatno je sve u redu.

Ali ako ranice opstaju, to može biti znak ozbiljnog nedostatka vitamina A.

Vitamin A je bitan za kolagen i za vezivna tkiva. Počnite da jedete više slatkog krompira, spanaća i šargarepe – sve su to dobri izvori vitamina A – i posetite svog zubara ukoliko stvari ne krenu na bolje.

Bolne desni

Ukoliko vas desni ili zubi zabole kada udahnete hladan vazduh, pijete toplu ili hladnu tečnosti, možda se radi o karijesu. To takođe znači da su Vam se desni i malo povukle, te je koren zuba izložen usnoj duplji. Ovo se može dogoditi zbog bakterija, škripanja ili škrgutanja zubima ili pak zbog grubog pranja zuba sa tvrdom četkicom.

Ukoliko se uz bol jave i crvene ili bele mrljice, međutim, one mogu biti relativno bezopasne i uzrokovane su određenim namirnicama, lekovima ili čak i nepravilnom upotrebom proteza ili drugih pomagala.

U nekim slučajevima mogu biti znak i raka usta. Ukoliko mrlje opstanu duže od nedelju dana, neka Vas pregleda zubar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kućni lekar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.