MENSTRUACIJA VAM NIJE OBILNA KAO RANIJE? Ovo je 7 mogućih UZROKA - jedan je posebno OPASAN!
Ilustracija, Foto: Profimedia

proverite

MENSTRUACIJA VAM NIJE OBILNA KAO RANIJE? Ovo je 7 mogućih UZROKA - jedan je posebno OPASAN!

Moguće je da je došlo do promene rada hormona koji dovode do većih zdravstvenih problema

Objavljeno:

Menstruacija je svakako neprijatno iskustvo o kojem će svaka žena imati bezbroj komentara: zašto se ne oseća dobro, oseća li bolove, ima li preobilno krvarenje ili nešto potpuno drugo.

Ali, kada vaša menstruacija iznenada postane slabija nego inače i kada dođe do njenog potpunog izostanka, moglo bi biti vreme za ginekologa, jer je to znak da nešto nije u redu.

Moguće je da je došlo do promene rada hormona koji dovode do većih zdravstvenih problema.

Upravo sledećih sedam stvari mogu imati uticaj na to da vam je menstruacija slabija nego inače.

U drugom ste stanju

Jedan od najočiglednijih znakova trudnoće jeste izostanak menstruacije pa bi vas pomisao na to da ste trudni, a i dalje imate menstruaciju, mogla iznenaditi.

Iako se ne dešava tako često, postoje žene kod kojih je ova pojava zabeležena. Jedan od prvih pokazatelja da je žena u drugom stanju jeste upravo neredovna menstruacija. Ipak, ona može biti i znak vanmaterične trudnoće, a koja može biti opasna. Ako ste u nedoumici, uradite test i posetite ginekologa.

Nagle promene telesne težine

Uprkos tome što je vaše telo sposobno nositi još jedno biće unutar sebe, nagle promene težine uzrokovane nečim drugim, a ne trudnoćom, mogu biti alarm za promjenu menstrualnog ciklusa.

Mogući su produženi ili skraćeni menstrualni ciklusi, usled disbalansa između proteina, ugljenih hidrata, vitamina i masti. Telesni balans je izuzetno važan za redovnu i ujednačenu menstruaciju.

foto: Profimedia

Stres

Uobičajeni nivo stresa koji se dešava tokom dana na poslu, sa prijateljima i u svakodnevnici, ne utiče toliko na promenu menstrualnog ciklusa ili izostanak menstruacije, koliko velike i nagle životne promene, kao što su smrti bliskih ljudi, gubitak posla, preseljenje…

Usled toga moguće je imati različite promene i poremećaje u organizmu, a jedan od načina da se ovo manifestuje jeste upravo promena menstrualnog ciklusa.

Kontracepcijske pilule

Jedan od najčešćih uzročnika promjene menstrualnog ciklusa jeste korištenje kontracepcijskih pilula. U ovom slučaju ne morate brinuti, jer nekada i sami doktori prepisuju pomenute pilule za regulaciju menstrualnog ciklusa, a ako se radi o ženama koje imaju teške i bolne menstruacije.

Starenje

Ne brinite. Ovo ne znači da ste stare, već da usled promene životne dobi dolazi i do promene u menstrualnom ciklusu, što se odnosi i na promjenu redovnosti menstruacije.

Nekada je to prvi od znakova menopauze, a nekada uobičajeni deo promena koje zahvataju organizam tokom starenja.

Rak grlića materice

U retkim situacijama, jedan od prvih simptoma raka grlića materice jeste promena menstrualnog ciklusa. Do toga dolazi zato što krv ostaje zatočena u materici i otiče polako. Ako osetite i intenzivan bol usled krvarenja, obratite se doktoru što pre.

Ožiljci u materici

Kod žena koje su prošle kroz dilataciju i kiretažu, zaceljenje teče bez nekih većih komplikacija. Međutim, ponekad prilikom ovih procedura može doći do stvaranja ožiljaka na zidovima materice usled čega se oni mogu “zalepiti” jedan za drugi.

Ova pojava je poznata i pod nazivom Ašermanov sindrom. Ako vam je menstruacija postala mnogo slabija nakon diletacije i kiretaže, upravo te dve procedure mogu biti uzrok. Bilo bi dobro da se, u svakom slučaju, obratite doktoru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Minimagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.