SVI JEDEMO PILEĆU SUPU KAD SE PREHLADIMO: Sada je otkriveno da li ona ZAISTA POMAŽE!
Pileća supa će vas zagrejati, Foto: Profimedia

mit ili istina?

SVI JEDEMO PILEĆU SUPU KAD SE PREHLADIMO: Sada je otkriveno da li ona ZAISTA POMAŽE!

Ako je baka rekla da pomaže, to bi moralo biti tačno, ili....

Objavljeno:

Borite se s prehladom i vreme je za pileću supu.

Ako je baka rekla da pomaže, to bi moralo biti tačno, ili....

Kada krene kijavica, mnogi se kunu u tanjur supeili u neki biljni čaj. Je li to stvarno lek za prehladu?

Odgovor nije tako jednostavan.

Uprkos popularnom verovanju nema dokaza da pileća supa uistinu pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protuupalni učinak, ali nedovoljno za naučni zaključak.

No, pileća supa bez sumnje ima dve prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje.

Drugo, dobra supa s mnogo povrća opskrbiće vas s ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj meri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci.

foto: Printscreen

Istovremeno psihološka i fizička prijatnost koja se javlja pri konzumiranju tople pileće supe može imati i placebo učinak.

Većina supa sadrži sastojke bogate hranjivim tvarima. “Bakina juha” sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedna činija pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranjivih tvari koje mogu da pokrenu imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade. Takođe supa ne mora nužno biti domaća da bi imala ovakav učinak na prehlade. Mnoge gotove, čak i konzervisane supe, imaju isti učinak.

Kanadska dijetetičarka Lesli Bek kaže da se, prema studiji koju je 2000. sproveo Univerzitet u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber, sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Verovalo se da upravo to uspeva smanjiti protok sluzi i začepljen nos učiniti prohodnim.

Druga studija, obavljena 1978. otkrila je da ispijanje vruće pileće supe potiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo pridoneti prohodnosti 'punog nosa'. No učinak je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isti učinak, kaže Bek.

Ipak, po izveštaju UCLA iz 1998. pod nazivom "Kako se nositi s asmom i alergijama", stoji da "pileća supa može poboljšati sposobnost sitnih nosnih dlačica ili treplji da spriječe ulazak zaraznih čestica u organizam".

Isto važi za čajeve. Osim potrebne hidracije, nema drugih zdravstvenih koristi.

Postoje biljni pripravci koji imaju jasan zdravstveni učinak, ali oni zahtevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosečnoj vrećici čaja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.