VAŽNO JE DA OVO ZNATE O PARACETAMOLU: Deci ga nikad NE SMETE davati zajedno sa OVIM LEKOM, nije dobar za OVAJ ORGAN
Ilustracija, Foto: profimedia

ČESTO GA PIJEMO

VAŽNO JE DA OVO ZNATE O PARACETAMOLU: Deci ga nikad NE SMETE davati zajedno sa OVIM LEKOM, nije dobar za OVAJ ORGAN

Dobro zapamtite ovih sedam saveta, a pogotovo kad su deca u pitanju

Objavljeno:

Sezona je virusa koji uz sve ostale simptome sa sobom nose i povišenu telesnu temperaturu.

S obzirom na to da je paracetamol najčešće korišteni lek za povišenu telesnu temperaturu, stručnjak je za "Gloria.hr" objasnio kada ga, kako i koliko često koristiti.

Dobro zapamtite ovih sedam saveta, a pogotovo kad su deca u pitanju.

Mogu ga koristiti trudnice

Paracetamol je jedini lek koji se može primenjivati tokom cele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, naravno uz ispravno doziranje i racionalnu uporabu.

Ne uzima se kod blago povišene temperature

Povišena telesna temperatura prirodan je način obrane organizma i ne treba je odmah snižavati. Kod odraslih osoba preporučuje se snižavanje kad temperatura poraste iznad 38,5°C pod pazuhom, ali kod rizičnih grupa (starije osobe, iscrpljeni bolesnici, osobe oslabljenog imuniteta) može se snižavati već kod 37,5°C. Preporučuje se primena standardne fizikalne metode - oblozi od mlake vode (ne alkohol) i uzimanje antipiretika u primerenoj dozi.

Lek izbora kad dete ima groznicu

Povišenom temperaturom kod dece smatra se ona viša od 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno. No, nove smernice kao kriterijum za snižavanje temperature ne stavljaju u prvi plan izmerenu vrijednost, već preporučuju pratiti izgled i raspoloženje deteta, pa se temperatura može snižavati i pre dostizanja navedenih vjednosti ako npr. dete klone i prestane uzimati tečnost i ako je razdražljivo, umorno i pospano. Paracetamol se daju u prikladnom obliku i uz strogo pridržavanje propisanih doza prema godinama ili telesnoj težini. Obavezno treba ići lekaru ako dete ima temperaturu višu od 40°C.

foto: Profimedia

Kombinacija analgetika

Uvek se kombinuju lekovi različitih grupa, odnosno oni koji imaju različite mehanizme delovanja, recimo paracetamol s tramadolom (lek za jake bolove, samo po preporuci lekara). Za snižavanje temperature kod dece roditelji se često pitaju da li dati paracetamol ili ibuprofen. Važno je znati da se ne smeju davati oba leka istovremeno. Preporučuje se prvo dati paracetamol, a ako nije učinkovit unutar 1 do 4 sata, u sledećoj dozi zameniti ga ibuprofenom. Takvo, naizmenično davanje paracetamola i ibuprofenakod dece preporučuje se samo u slučaju da se jednim lekom ne može postići efekt.

Važno je ispravno doziranje

Na tržištu postoji paracetamol u različito doziranim pripravcima i u različitim oblicima, tako da je moguće odabrati prikladan lek za svaki uzrast i telesnu težinu. Uopšteno je pravilo doziranja paracetamola 10-15 mg/kg telesne mase, a razmak između pojedinih doza ne sme biti kraći od četiri sata. Najvažnije je zapamtiti da je maksimalna dnevna doza za odrasle 4 g i ona se ne sme prekoračiti (u nekim državama EU maksimalna doza paracetamola je smanjena na 2,4 g, a iz opreza, zbog mogućnosti zloupotrebe i neracionalnog trošenja, povučen je iz trgovačke mreže ponovno u apoteke).

Mogući štetni učinci

Iako je u racionalom korištenju dobar i siguran lek, paracetamol može izazvati teška oštećenja jetre pri visokim dozama. Nedavno smo imali prilike pratiti u medijima napise o opasnostima i rizicima primene paracetamola, posebne zabrinutost britanskih pedijatara i apotekara jer roditelji često daju deci sirupe s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kad lek uopšte nije potreban.

Kupuje se bez recepta, ali...

Paracetamol je dostupan bez recepta u apoteci, a neki oblici i doze i u tzv. specijaliziranim prodavaonicama. Na tržištu postoji 30-ak preparata koji sadrže paracetamol ili kao jedini sastojak ili u kombinaciji, a dolaze pod različitim zaštićenim, odnosno tvorničkim imenima, pa se zbog neinformisanosti može dogoditi nepotrebno i štetno udvostručivanje terapije. Savetovanje sa stručnjakom nužno je kako bi se izbegle neprijatne nuspojave i odabrao pravi lek u pravoj dozi, zavisno o stanju pacijenta te vrsti i intenzitetu boli.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zivim.gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.