MUŠKARCI, OVA AKTIVNOST DUPLO SMANJUJE RIZIK OD RAKA PROSTATE: Nije teško uklopiti je u život!
Ilustracija, Foto: Pritnscreen

dobar savet

MUŠKARCI, OVA AKTIVNOST DUPLO SMANJUJE RIZIK OD RAKA PROSTATE: Nije teško uklopiti je u život!

Najaktivniji muškarci u studiji imali su 51% smanjenje šanse da obole od raka prostate

Objavljeno:

Novo istraživanje Svetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) otkrilo je da muškarci koji ostaju aktivni tokom svog života mogu prepoloviti rizik od raka prostate.

Dobra je vest za ljude koji ne vole odlazak u teretanu ili učestvovanje u vežbama visokog intenziteta, jer je istraživanje pokazalo da čak i lagana vežba može prepoloviti rizik.

Stručnjaci su izjavili da lagane vežbe poput baštovanstva i hodanja mogu imati „daleko veći“ uticaj od onog što se prvo mislilo.

Prednosti vežbanja nisu nove informacije, jer se često navode kao ključni faktor poboljšanja našeg fizičkog i mentalnog blagostanja.

Najaktivniji muškarci u studiji imali su 51% smanjenje šanse da obole od raka prostate. Studija je ojačana u svojoj tačnosti činjenicom da su stručnjaci gledali u DNK sekvencu pojedinca kako bi odredili nivoe aktivnosti, a ne da se samo oslanjaju na ono što je ta osoba rekla.

foto: Profimedia

Autorka studije i viša predavačica na Medicinskoj školi u Bristolu, dr Sara Levis, rekla je:

- Većina ovih muškaraca u ovoj studiji bila je starija od 50 godina i možemo pretpostaviti da nisu svi bili maratonci.Naša otkrića sugerišu da što ste aktivniji, to bolje. Ali to ne mora da bude naporna aktivnost ili igranje timskih sportova, samo se morate kretati.

Može se tvrditi da bi geni mogli da igraju veliku ulogu u verovatnoći da će osoba dobiti karcinom prostate, kao što ovo istraživanje govori. Dr Levis je rekla da iako su geni igrali određenu ulogu u riziku od raka prostate, to je bilo malo u poređenju sa koristima od fizičke aktivnosti.

Simptomi raka prostate mogu da uključuju:

- češće mokrenje, posebno noću

- teško počinjanje mokrenja

- mokrenje koje traje duže nego inače

- slab intezitet mokraće

- osećaj nadutosti

- krv u urinu ili krv u spermi

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.