NIKAD NEMOJTE OVAKO DA DRŽITE TELEFON: Posledice mogu da budu POGUBNE!
Bolovi leđa / Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

NIKAD NEMOJTE OVAKO DA DRŽITE TELEFON: Posledice mogu da budu POGUBNE!

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina

Objavljeno:

Nemojte pisati poruke dok hodate, 'lajkovati' fotografije pasa, ili gledati video sadržaje - povrede povezane s korištenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza zbog kojih su ljudi tražili pomoć na američkim hitnim bolničkim prijemima.

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, uši i glave u dramatičnom su porastu u proteklih nekoliko godina, a velike zasluge ima korišćenje mobilnog, posebno tipkanje, uz upravljanje automobilom ili hodanje, posebno u periodu od 13 do 29 godina, prenosi CNN.

Rane na licu i glavi najčešće su povrede, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i unutarnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Rutgersa u New Jerseyu. Većina ljudi, 94 posto, nije hospitalizovana nakon što su povrede sanirane.

"Površne povrede kože lica mogu da rezultiraju ožiljcima i da vode u teskobu i gubitak samopouzdanja", navode autori, posebno u slučaju propratne infekcije koja pogoršava izgled ožiljaka i zahteva hirurško ispravljanje izgleda. Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara.

Ova je studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology - Head and neck Surgery, prva koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela.

Prema podacima iz 100 bolnica od 1998. do 2017. ukupno je 2501 osoba pretrpelo povrede glave ili vrata kao rezultat korištenja mobilnog, prenosi dpa. Na osnovu toga naučnicii su procenili da je u tom razdoblju u čitavoj zemlji bilo 76 hiljada takvih povreda od čega u 2016. i 2017. oko šest hiljada.

Od tih procenjenih 76 hiljada povreda 31 hiljada dogodila se u kućama, a procenjuje se da se 13 hiljada dogodilo u vozilu.

Ranija istraživanja pokazala su da se korištenjem mobilnog mogu povrediti vrat i gornji deo leđa zbog naginjanja glave prema napred.

Ako gledate u pametni telefon koji je u vašem krilu pritisak na vaš vrat meri se s 10 do 15 kilograma. Taj dodatni pritisak može rezultirati povredom

"Kada tkivo dugo istežete postaje bolno i upali se", kazao je DiAngelis za CNN. "Pravo je pitanje koje su dugoročne posledice toga?".

U porastu su i brojevi smrtnih slučajeva kao posledice korištenja moblinh telefona.

Prema američkom nacionalnom veću za sigurnost 2841 osoba poginula je u 2018. u prometnim nesrećama koje su posledica odvlačenja pažnje a udruženje za sigurnost na autoputevima procenjuje da je u 2018. poginulo 6000 pešaka što je najviši broj u proteklih 20 godina.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.