MED, VITAMIN C I ZELENI ČAJ NE PODIŽU ZAISTA IMUNITET! Lekar razbio mitove i otkrio koja namirnica STVARNO POMAŽE
Ilustracija, Foto: Stock

ZABLUDE O ZDRAVLJU

MED, VITAMIN C I ZELENI ČAJ NE PODIŽU ZAISTA IMUNITET! Lekar razbio mitove i otkrio koja namirnica STVARNO POMAŽE

Uz to, savetuje da se odmarate, ne pušite, provodite što više vremena na zraku, perete ruke toplom vodom i sapunom, vežbate te pazite na zdravu ishranu

Objavljeno:

Sezona prehlade, gripa i mnogih viroza je u punom jeku pa mnogi posežu za različitim "čudotvornim" namirnicama koje će im ekspresno pojačati imunitet.

No, jedan je stručnjak u razgovoru za The Healthy odlučio ukloniti neke od tih mitova.

- Mnogo toga za što mislite da je loše je ustvari dobro, ali i onog za šta mislite da je dobro, a loše je - rekao je internista dr. Majkl Finkelstein koji se slaže da mnogi saveti koje čujete mogu biti poprilično zbunjujući.

Jedna jabuka na dan

Drži li zaista lekara podalje?

- To je zdravo voće. Sadrži neke vitamine, a kora je dobra za probavu i čisti zube - objasnio je Finkelstein.

No, prema njegovom mišljenju, ako gledamo samo imunološki sistem, jedna jabuka dnevno ne čini nikakvu razliku.

foto: Profimedia

Vitamin D

Ovaj vitamin jača zdravlje kostiju, a takođe može olakšati bolove u mišićima i sprečiti glavobolju.

- Ali to ne čini ništa za jačanje imuniteta - kaže dr. Finkelstein.

Štaviše, njegov prevelik unos može uzrokovati toksičnost vitamina D i dovesti do nakupljanja kalcijuma u vašoj krvi. Smatra da je normalno doziranje 1000 mg dnevno.

Med

Mnogi smatraju da je med jedan od najboljih prirodnih lekova. Iako on zbilja ima određenu naučnu potporu kao sredstvo za suzbijanje kašlja i dobar oblog za rane, nema dokaza da jača imunološki sistem. U stvari, upravo suprotno.

- Med je šećer, a šećer uopšteno pogoršava vaš imunitet - kaže dr. Finkelstein

Posebno je važno izbegavati davanje meda deci mlađoj od jedne godine jer povećava rizik od botulizma, retkog, po život opasnog trovanja uzrokovanog otrovima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum.

foto: AP

Zeleni čaj

- Bilo koji čaj je dobar za vas, a zeleni čaj nije ništa posebniji - ističe Finkelstein te dodaje da zeleni čaj "nema onoliku moć koliku ljudi misle".

Također, smatra da je cela priča o ovom čaju ustvari sam stvar marketinške promocije, a savetuje da i umesto čaja pijete običnu vodu.

Probiotici

Ove zdrave bakterije, koje se nalaze u suplementima i fermentiranim namirnicama poput jogurta i kiselog kupusa, pomažu vašem probavnom sistemu da popravi stanje vaše kože, odnosno ekcema. Takođe, neki pripisuju probioticima zasluge za jačanje imuniteta, ali "naučni dokazi za to su neuverljivi", smatra Majk.

Koje namirnice zaista poboljšavaju imunitet?

Omiljeni lek vaše bake, pileća supa, poboljšava imunitet, ali pod jednim uslovom...

- Morate koristiti pravu piletinu. Ne možete koristiti kokošje kocke za supu, kao što ne možete napraviti ni vegansku ili vegetarijansku pileću supu. Ono što ovoj juhi pruža antivirusna svojstva su upravo masnoća i pileća kožica - objasnio je dr. Finkelstein.

Osim toga, postoje naučni dokazi da unos cinka doprinosi poboljšavanju imunitet, a prema mišljenju ovog internista i beli luk bi trebali uvrstiti u svoj "plan borbe protiv prehlade". Kako kaže, vitamin C za koji mnogi smatraju da pomaže u borbi protiv prehlade, "nije lek za prehladu, ali može vam pomoću u prevenciji, kao i održavanju i funkcioniranju imunološkog sistema".

Uz to, savetuje da se odmarate, ne pušite, provodite što više vremena na zraku, perete ruke toplom vodom i sapunom, vežbate te pazite na zdravu ishranu.

- Sve su to stvari važne za opšte zdravlje i jačanje imunološkog sistema - zaključio je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.