OD PREVIŠE SOLI STRADA SRCE! Ako primetite da vam se dešava ovih 6 STVARI morate hitno da smanjite unos!
So je štetna, Foto: Thinkstock

nije najzdravija

OD PREVIŠE SOLI STRADA SRCE! Ako primetite da vam se dešava ovih 6 STVARI morate hitno da smanjite unos!

Previše natrijuma u organizmu povećava rizik od bolesti srčanog sistema, visokog pritiska i drugih bolesti

Objavljeno:

So svakome jelu daje „ono nešto“, ali je nezdrava.

Doduše, telo treba određenu količinu natrijuma, ali većinom ga previše konzumiramo. Odraslima je potrebno 2,3 mg soli dnevno. Osobe s visokim krvnim pritiskom moraju se zadovoljiti sa 1,5 mg soli na dan.

Previše natrijuma u organizmu povećava rizik od bolesti srčanog sistema, visokog pritiska i drugih bolesti. Posebno ako se premalo krećeš, sol može negativno da deluje na tvoje zdravlje.

Međutim, po čemu možeš videti da uzimaš previše soli? Ovi znakovi će ti to otkriti…

1. Preferiraš gotova jela

Pretjerana konzumacija prerađene hrane i posebno masnih jela – poput gotovih umaka – su prvi znak preteranog korištenja soli. Ti proizvodi sadrže jako puno soli pa je nemoguće kontrolisati dnevni unos soli, odnosno gotovo je nemoguće držati se preporučene količine. Pazi pri kupovini ima li i koliko je natrijuma u gotovim namirnicama. Osim gotovih jela, takođe i jela iz konzerve, supe iz kesice kao i zamrznute namirnice imaju sakrivenu količinu soli.

foto: Profimedia

2. Dehidrirana si

Preterana konzumacija soli utiče na tečnost u telu. Naime, so izvlači tečnost iz tela. Posledica je dehidracija i premalo tečnosti u telu – što je nezdravo za organizam. Znak je, recimo, ako se ujutro probudiš žedna. Onda si verovatno veče pre konzumirala previše natrijuma. Krivci za to mogu biti prerađeno meso, slani sir i masline – koji jako brzo podižu nivo natrijum. Oprez: dehidracija može uzrokovati glavobolju ili bolove u želucu.

3. Osećaš se naduto i natečeno

Ako stalno osećaš nadutost i kao da si natečena, to može biti jasan znak da konzumiraš previše soli. Višak soli daje nam osećaj nadutosti – jer utiče na ravnotežu tečnosti u telu. Posledica može biti i zadržavanje vode – zbog čega ćeš automatski imati veću težinu, ali i uopšteno je nezdravo.

foto: Profimedia

4. Promenio ti se ukus

Da, i nepce može da oseti uticaj prevelike konzumacije soli. Namirnice bogate ukusom kao i dobro začinjena jela odjednom ti nemaju više ukus – i posolićeš ih. Kako ćeš otkriti da ti se ukus promenio? Vrlo jednostavno: idi s prijateljima jesti i naruči jelo koje su i oni naručili. Ako si jedina koja je jelo dodatno posolila, onda znaš o čemu se radi. Međutim, nemoj biti zabrinuta! Jednostavno se nekoliko dana odrekni soli i slanih namirnica (da, to je moguće). Takozvana „neslana-dijeta“ vratiće ti pravi ukus.

5. Imaš visoki pritisak

Osobe koje imaju visoki pritisak moraju jako paziti na unos soli. S druge strane, trajna preterana konzumacija soli može te učiniti pacijentkinjom s visokim pritiskom. Ako si ugrožena, trebaš se odreći i gotovih jela te brze hrane te moraš redovno odlaziti na lekarske kontrole.

6. Imaš bubrežne kamence

Šta tačno uzrokuje bubrežne kamence? Nekoliko rizičnih faktora igra ulogu. Među njima je pretjerana konzumacija natrijuma koja deluje na tvoje bubrege te na nastanak bubrežnih kamenaca. Verovatnoća da ćeš dobiti bubrežne kamence može da se smanji ako redovito piješ puno vode i unos natrijuma držiš pod kontrolom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.