10 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE TREBA STAVLJATI U FRIŽIDER: Hladnoća im ŠTETI, neke mogu postati i OTRVONE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dobar savet

10 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE TREBA STAVLJATI U FRIŽIDER: Hladnoća im ŠTETI, neke mogu postati i OTRVONE!

Očito postoji pravi način i pogrešan način čuvanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu šta je ispravno, a šta ne

Objavljeno: 03.12.2019. 11:23h
  • 3

Neki od nas automatski sve rashlade - hladno je, pa to mora održavati namirnice svežima, zar ne?

Očito postoji pravi način i pogrešan način čuvanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu šta je ispravno, a šta ne.

Stoga pogledaj savete stručnjaka...

1. Hleb

Hleb se suši i mnogo brže postane ustajao ako je u frižideru - što nije ono što želiš kad zagrizeš svoj sendvič za vreme pauze za ručak. Pokušaj ga čuvati na hladnom i suvom mestu. Kesa bio bila dobar početak.

foto: Stock

2. Dinje

Nema ništa poput fine hladne dinje koje će te rashladiti tokom vrućeg letnjeg dana – međutim, preporučuje se da ih držiš negde drugde - ali samo pre nego što ih narežeš. Jednom kad si narezala dinje, zamotaj ih u foliju te onda stavi u frižider.

3. Banane

Upravo si kupila gomilu banana? Možda ćeš biti u iskušenju da ih staviš pravo u frižider - ali radije pričekaj nekoliko dana. Banane dolaze iz tropske klime i njihove ćelije nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Jednom kada požute, stavljanje u frižider i nije tako loše. Ako su zelene boje i odmah ih rashladiš, neće sazrevati uopšte. Umesto toga, postaće gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari. Ako su već zrele, sigurnije je staviti ih u frižider.

foto: Shutterstock

4. Paradajz

Verovatno stavljaš paradajz u frižider kako bi bio lep i hladan. To i nije baš dobra ideja. Stručnjaci kažu da hlađenje paradajza zapravo oštećuje membranu unutar voća, menjajući ukus i teksturu. Paradajz će izgubiti ukus i verovatno će imati vodenasti i nezreli ukus. Ostavi ih na polici u kuhinji i razviće više ukusa tokom nekoliko dana.

5. Krompir

Prema američkoj „Agenciji za norme za hranu“, krompir je jedina hrana koju nikada ne bi smela čuvati u frižideru- jer to može biti štetno. "Kad se čuvaju u frižideru, skrob u krompiru pretvara se u šećer. Kada se peče ili prži, ti se šećeri kombiniraju s aminokiselinom asparaginom i stvaraju hemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je štetna."

foto: Espreso.rs

6. Torta

Tortu koja ne sadrži sastojke koji su brz kvarljivi dobro je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ako je u njoj sveža pavlaka, očito je da je trebaš staviti u frižider.

7. Kafa

Ako imate naviku staviti svoju posudu s kafom u frižider (premda nismo sigurni zašto bi to uradili), odmah prestani. Kafa uzima mirise iz svoje okoline, a ne želiš da kafa ima ukus kao sir. Čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi izvan frižidera.

8. Med

Med se ne kvari, pa zašto ga onda čuvati u frižideru? Na niskim temperaturama takođe se počinje kristalizovati. Ostavi ga spolja.

9. Luk

Očito luk najbolje deluje u suhim i dobro prozračenim prostorima. Štaviše, ako je u frižideru, mogao bi da promeni ukus ostalih namirnica. Ne zaboravi ga držati na tamnom mestu ili će početi klijati.

10. Beli luk

Isto važi i za beli luk. Treba ga držati na suvom i prozračnom mestu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Miss7)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media