KOMBINACIJA OVIH NAMIRNICA JE NAJBOLJA ZAŠTITA OD RAKA DEBELOG CREVA: Lekari kažu da tanjir treba da izgleda OVAKO!
Voće i povrće, ilustracija, Foto: Dado Đilas

SPAS

KOMBINACIJA OVIH NAMIRNICA JE NAJBOLJA ZAŠTITA OD RAKA DEBELOG CREVA: Lekari kažu da tanjir treba da izgleda OVAKO!

Zaštitite se na vreme!

Objavljeno: 02.12.2019. 12:17h
  • 1

Flavonoidi su jedinjenja koja su prirodno prisutna u voću i povrću. Naučnici već 20 godina znaju da mogu sprečiti rak debelog creva, ali nisu u potpunosti razumeli temeljnu biologiju.

Sada, nova studija opisuje molekulski mehanizam putem kojeg proizvod varenja flavonoida može pod određenim uslovima smanjiti rast ćelija raka. U početku su istraživači mislili kako aspirin može smanjiti rizik od raka debelog creva.

Međutim, uvideli su da derivat salicilne kiseline nazvan 2,4,6-trihidroksibenzojeva kiselina može usporiti rast ćelija raka. Flavonoidi se počinju razgrađivati ​​nakon što uđu u creva, a bakterije creva smanjuju dalje u metabolite kad uđu u debelo crevo.

Promatrajući ove procese, naučnici su predložili da se antikancerogeni efekti flavonoida događaju zbog njihovih metabolita. Jedan od tih metabolita je molekul 2,4,6-THBA. Istraživanje na 2,4,6-THBA otkrilo je da metabolit ne može ući u stanice bez pomoći transportera proteina zvanog SLC5A8.

Zato naučnici preporučuju da najmanje dve trećine tanjira napunimo povrćem, voćem, celim žitaricama i mahunarkama, a trećinu, pa i manje od toga, proteinima životinjskog porekla (meso, piletina, riba, jaja, mlečni proizvodi).

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media