KORA OD BANANE JE JESTIVA I PUNA VITAMINA: Stručnjaci objasnili kako možete da je spremite!
Banane su hranljive, Foto: AP

probajte nešto novo

KORA OD BANANE JE JESTIVA I PUNA VITAMINA: Stručnjaci objasnili kako možete da je spremite!

Ono što ne preporučuje je samo oguliti bananu i pojesti njenu koru, radije ju skuvajte kako bi postala mekana, ali i nutrijenti će se bolje apsorbirati

Objavljeno: 29.11.2019. 13:54h
  • 1

Nutricionistkinja Suzi Burel otkiva zašto je dobro jesti koru od banane te kako ona utiče na san, kožu i mršavljenje.

Burel tvrdi kako je izvrsna za smoothie, pečena ili u kari umaku, ali i kako znatno povećava unos hranjivih sastojaka.

- Povećaće te unos vlakana za barem 10 posto jer kora banane ih sadrži jako puno. -  napisala je na svom blogu.

- Dobićete 20 posto više vitamina B6 i 20 posto vitamina C, magnezijuma i kalijuma.

Ono što ne preporučuje je samo oguliti bananu i pojesti njenu koru, radije ju skuvajte kako bi postala mekana, ali i nutrijenti će se bolje apsorbirati.

Smoothie, muffini, hleb od banane i kari su jela uz koja izvrsno ide ova žuta kora.

- Jarko žute banane imaju više antioksidansa koji smanjuju rizik od raka dok su zelene, nezrele banane bogate amino kiselinom triptofanom koja je povezana s dobrim snom. Takođe, bogate su otpornim skrobom koji je dobar za probavu.

foto: Shutterstock

Nutricionistkinja Ela Alerd rekla je za dailymail.co.uk kako se ovo možda na prvu čini odbojno, ali zapravo je jako zdravo.

- Dodatna vlakna u kori pomažu normalnoj funkciji probave i kod gubitka kilograma.

Suzi kaže ukoliko ne želite kuvati ili jesti koru, postoji još bezbroj načina kako ju iskoristiti. Prženje mesa na kori od banane čini ga sočnijim, a čine i odličnu zamenu za sirće.

Stručnjak za sportsku ishranu Rajan Pinto objasnio je prednosti i mane nezrelih banana:

- Zelene banane pune su skroba koji će vaše telo pretvoriti u glukozu i duže vas drže sitim, ali mogu vas činiti nadutim i stvoriti gasove zbog svoje teksture poput voska. Žute banane sadrže više šećera ali i antioksidansa. Kada je reč o smeđim bananama, one imaju najviše šećera, a smeđe fleke pokazuju koliko se već skroba pretvorilo u šećer. Što više fleka, to više šećera.
 

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Večernji)
 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media