DODAVANJEM OVOG ZAČINA U JELO POSPEŠUJETE RAD PROBAVE: Travari ga od davnina koriste za stomačne tegobe!
Anis je odličan za probavu, Foto: Profimedia

Narodna medicina

DODAVANJEM OVOG ZAČINA U JELO POSPEŠUJETE RAD PROBAVE: Travari ga od davnina koriste za stomačne tegobe!

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove.

Objavljeno:

Anis (Pimpinella anisum) već se vekovima koristi za olakšavanje probave, nadutosti, podrigivanja i gasova u stomaku.

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Anis takođe povećava izlučivanje sokova u crevima pa time podstiče rad probavnog sistema.

Pospešuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za lečenje bronhitisa, a travari ga koriste i protiv astme.

Semenke anisa u narodnoj se medicini vekovima upotrebljavaju za olakšavanje porođaja, podsticanje stvaranja majčinog mleka te za regulisanje menstruacije.

Mlevene anisove semenke mešale su se s rendanom šarpgarepom kada bi se kod dece pojavile gliste. Semenke anisa treba zdrobiti neposredno pre upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci čiji nivoi opadaju dužim izlaganjem vazduhu. Takođe je na glasu kao afrodizijak koji deluje i na muškarce i na žene.

Za poboljšanje ukusa anis se dodaje pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod. Također se često rabi za začinjanje hleba, kolača i poslastica.

Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva. U spoljnoj upotrebi nerazređeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za lečenje svraba.

Čaj protiv kašlja i probavnih tegoba

Kašičicu zdrobljenih semenki anisa stavite u šoljicu kipuće vode (za djcu samo pola kašičice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procedite. Pijete li ga kao lek za bolesti disajnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuvati i u mleku. Čaj se pije dva do tri puta na dan, nakon jela.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.