ELEKTRIČAR KONAČNO DAO ODGOVOR, OVAKO SE ŠTEDI STRUJA: Evo da li treba bojler biti upaljen STALNO ili PO POTREBI!
Bojler, ilustracija, Foto: Printscreen

istina

ELEKTRIČAR KONAČNO DAO ODGOVOR, OVAKO SE ŠTEDI STRUJA: Evo da li treba bojler biti upaljen STALNO ili PO POTREBI!

Iznenadićete se!

Objavljeno: 10:53h

Ako ste se nekada pitali da je bolje držati bojler stalno upaljenim ili da ga palimo po potrebi, donosimo vam odgovor.

Neki ljudi će reći da bojler treba stalno držati uključenim, jer na taj način voda će se samo zagrevati i uvek ćete imati toplu vodu, dok neki smatraju da se treba samo po potrebi, jer ćete tako uštedjeti na struji.

Nemanja Nikolić, stručnjak za struju je rekao za Infosavetnik.com da je bojler najbolje uključiti kada je jeftina struja.

Noću biste trebali to raditi, jer ćete tako uvek imati toplu vodu ujutru, a struja je jeftina tokom noći. Pošto tada niko ne koristi vodu, vi ćete napuniti bojler toplom vodom.

foto: Printscreen

Veoma je pogrešan stav da bojler treba biti uvek uključen, jer termoregulator radi samo potrebi, odnosno vodu zagrijava tek kada vidi da treba. Vi tako trošite struju, a ponekad u nekim domaćinstvima može doći do otkazivanja sistema, i napraviti ćete problem sa instalacijama, što može veliki problem da predstavlja za vas.

Promenom navika u domaćinstvu možete smanjiti račune za električnu energiju što svakome, a pogotovo penzionerima, može značiti znatnu uštedu u mesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova.

Na potrošmnji klima-uređaja možete uštedjeti tako što smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri posto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost da isključite uređaj, ali uštedećete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Struju možete uštedeti i ako smanjite količinu robe koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani.

I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa…

Takođe, zamenite obične sijalice štedljiviM ili LED sijalicama jer one troše do 80 posto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuhajte na veliko, za dva-tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput sedmično.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Na primer, TV troši do 24 posto energije iako je ugašen. Oko šest posto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

3. Pazite na temperaturu…

Pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. Frižider na hladno

foto: Stock

Stavite frižider na što hladnije mestu u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do šest posto.

5. Veš-mašinu priključite na toplu vodu

Ako je moguće, veš-mašinu priključite na dovod tople vode, a ne hladne, jer najviše struje veš-mašina i mašina za pranje sudova potroše upravo na zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuhate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu ,potrošit ćete previše energije.

7. Izbegavajte “stend-baj” režim rada

Ako je moguće, električne uređaje nemojte držati u “stend-baj” načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam posto električne energije godišnje.

8. Isključujte računare kad ih ne koristite

Kada ne koristite računar obavezno ga isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte punjače uključene

Neki punjači za mobilne telefone, foto-aparate, računare… nastavljaju da troše električnu energiju i nakon što ih odvojite od uređaja koji ste punili. Zato ih obavezno isključite iz utičnice kad ih ne koristite.

10. Kraće se tuširajte

Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.