OVA DOKTORKA JE OTKRILA SVOJIH 10 PRAVILA ZA DUG ŽIVOT: Jednostavna su, a pomažu da budemo ZDRAVIJI
Dr Sizemor Ruiz, Foto: Youtube printscreen

POBOLJŠAJTE ŽIVOT

OVA DOKTORKA JE OTKRILA SVOJIH 10 PRAVILA ZA DUG ŽIVOT: Jednostavna su, a pomažu da budemo ZDRAVIJI

Ženama preporučuje i mesečne preglede grudi

Objavljeno:

Dr. Tifani Sizemor-Ruiz, za shape.com navodi deset ključnih pravila koje morate poštovati ukoliko želite živeti zdravije, a ona uključuju sledeće.

1. POBEDITE NAVIKU

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde kako konzumacija cigareta ubije jednu od pet osobe u SAD-u, a spada u najpreventivniji uzork smrti.

- Kao lekarka, o ovome uopšte ne pregovaram. Pušenje je najgora stvar koju možete učiniti svom telu - kazala je dr. Sizemor-Ruiz.

2. IZBEGAVAJTE SOLARIJUM

Za osobe koje koriste solarijum verovatnije je da će razviti teški oblik raka kože, a osim toga uzrokuje i nastanak bora te preuranjeno starenje kože.

Isto se, naravno, odnosi i na preterano izlaganje suncu bez nanošenja krema za sunčanje.

3. JEDI ŠTA ŽELIŠ

Ključ dobre prehrane je i nagrađivanje samoga sebe tu i tamo. Stoga, ako jedete sladoled svaki dan, on više neće imati tako dobar ukus kao što ima kada ga jedete kao nagradu jer ste čitav nedelju jeli zdravo, kazala je lekarka.

4. INFORMIŠI SE

- Poznavanje nivoa holesterola u krvi kao i nivoa šećera te njihovo redovno proveravanje pomoć će vam da donesete informisanu odluku o svom životu te tako na vreme uvedete neke promene- kazala je.

5. REDOVNA VEŽBA

Američko udruženje za srce preporuča 30-minutni trening pet dana u nedelji, no dobra stvar je što se pritom ne zahtevaju naporni treninzi u teretani jer fizičko i mentalno zdravlje pospešuje i šetnja.

foto: Printscreen/Adria Media TV

6. GENETSKA SLIKA

Poznavanje porodične istorije bolesti direktno utiče na vaše zdravlje, navodi lekarka te tvrdi kako pojedovanje takvih informacija lekaru daje upute koje bi preglede treba da obavite.

Recimo, iako se kolonoskopija obavlja s 50 godina, ako je vaš otac imao rak debelog creva s 49, onda se vi morate podvrgnuti toj pretrazi već s 39 godina. No, genetska slika nije bitna samo radi razvitka raka nego se usko veže i sa srčanim bolestima te dijabetesom, kazala je.

7. ZAMENI KAFU ČAJEM

Zeleni čaj sadrži veliku količinu antioksidansa te svojstava zbog kojih je dobar za gubitak telesne težine.

- Trudim se popiti bar jednu šolju zelenog čaja dnevno dok su mi krajnji cilj svakako dve - kazala je lekarka.

foto: Profimedia

8. IZBACITE SOKOVE

Uvek predlažem svojim pacijentima da ne piju gazirane sokove pa čak ni one dijetne. No, ako baš žele taj ukus onda radije biram dijetalne verzije koje imaju manju količinu kalorija i manje visoko fruktoznog kukuruznog sirupa. Ipak, najbolje bi bilo kada bi gazirane sokove u potpunosti zamenili zelenim čajem, smatra.

9. PREGLEDAJTE SE

- Rak grlića maternice postao je čest uzrok smrti kod mladih osoba, a sve to zbog propuštanja godišnjih pregleda. Rak grlića maternice, u današnje vreme ne sme biti uzrok smrti žena - smatra lekarka.

Ženama preporučuje i mesečne preglede grudi, a najbolje bi bilo pregledavati se uvek u isto vreme, dva ili tri dana nakon menstruacije. Dakako, ni godišnje mamografije nakon 40. godine života ne bi se smele izbegavati.

10. CELOVITE NAMIRNICE

Za zdraviji život ne morate u potpunosti izbegavati ugljene hidrate, smatra lekarka, ali tvrdi i kako je njih lako zameniti zdravim verzijama.

Naime, budući da ugljieni hidrati nemaju nikakvu nutritivnu vrednost možete ih zameniti celovitim namirnicama koje će uostalom, u vašu ishranu uneti preko potrebne vitamine i minerale.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.