SVAKO MOŽE DA IZBEGNE GRIP AKO POŠTUJE OVIH 5 PRAVILA: Lekari otkrili šta obavezno da uradite!
Izbegnite grip, Foto: Thinkstock

nije teško

SVAKO MOŽE DA IZBEGNE GRIP AKO POŠTUJE OVIH 5 PRAVILA: Lekari otkrili šta obavezno da uradite!

Svako može da preduzme mere opreza koje su u, u osnovi, vrlo lagane, a mogu vam povećati šanse da izbegnete zarazu

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija podelila je pet saveta kako se zaštititi od gripa.

Svako može da preduzme mere opreza koje su u, u osnovi, vrlo lagane, a mogu vam povećati šanse da izbegnete zarazu.

1. Vakcinišite se

Godišnja vakcinacija je najefikasniji način da se zaštitite od gripa i opasnih komplikacija. Posebno je važno za trudnice u bilo kojem stadijumu trudnoće. Obavezno je i za decu staru od 6 meseci do 5 godina, starije, hronične bolesnike i medicinske radnike. Zapamtite da od vakcine ne možete da dobijete grip, a sasvim je normalno da se nakon injekcije par dana osjećate malo lošije jer je to normalna telesna reakcija.

2. Redovno perite ruke

Čiste ruke čuvaju od mnogih infekcija, uključujući i grip. Redovito pranje ruku je najlakši način da održite sebe i svoju porordicu zdravima, a pravilno pranje ruku traje dok otprilike dva puta otpevate 'Sretan rođendan'. Ruke perite sapunom i vodom i nakon toga ih dobro osušite peškirom.

foto: Profimedia

3. Izbegavajte dodirivati oči, nos i usta

Klice će u vaše telo najverovatnije uči kroz oči, nos i usta. Iako ne možete da kontrolišete sve što ćete udahnuti, ipak možete smanjiti rizik za infekciju tako što ćete ruke držati dalje od lica. Ako već morate dodirivati oči, nos i usta činite to s čistom maramicom ili pre operite ruke.

4. Izbegavajte bolesne ljude

Grip je zarazan i lako se širi u prostorima gde je gužva, poput javnog prevoza, škola, kancelarija i slično. Kada zaražena osoba kašlje, kapljice s virusima lete čak i metar dalje te tako mogu zaraziti svakoga ko ih udahne.

5. Ako se ne osećate dobro, ostanite kod kuće

Ako imate grip, interakcija s drugima će samo značiti veći rizik da ćete proširiti zarazu. To je posebno tačno za one koji boluju od hroničnih stanja poput raka, bolesti srca ili HIV-a. Ako se izolujete dok ste bolesni, nekome možete spasiti život, piše Medium.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.